Promo banner

A+ A A-

Prvog ramazana počinje s radom BIR Televizija

20 04 2020 02 bir tv

SARAJEVO, 20. APRILA (MINA) - Islamska zajednica (IZ) u BiH će u petak, prvog dana ramazana 1441. hidžretske godine, odnosno 24. aprila 2020. godine, u 12.00 sati, početi sa emitiranjem televizijskog programa na kanalu BIR TV, koji će biti dostupan putem BH Telecom i Telemach kablovskih operatera.

BIR TV je porodična televizija koja njeguje islamske vrijednosti i platforma putem koje Islamska zajednica ostvaruje kontakt i komunikaciju sa muslimanskom i bosanskohercegovačkom javnošću.

Njeno pokretanje početkom mjeseca ramazana ima poseban značaj, jer je ramazan mjesec posebne duhovnosti, intenzivne vjerničke predanosti ibadetima posta, teravih-namaza, mukabela, zajedničkih iftara i posebnih ramazanskih ugođaja.

Zbog trenutnog stanja, većina ovih aktivnosti će se nažalost odvijati u znatno izmijenjenim okolnostima.

Pokretanjem televizijskog kanala Islamska zajednica je preuzela obavezu da različitim medijskim sadržajima pokuša nadomjestiti sadržaje i aktivnosti koji bi se u normalnim okolnostima realizirali neposredno u džamijama, mahalama, u zajedničkim iftarima i druženjima sa članovima porodice i prijateljima.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine je 17. aprila Islamskoj zajednici - Media centru d.o.o., Društvu za radio, televizijsku i izdavačku djelatnost, izdala desetogodišnju dozvolu za televizijsko emitiranje putem drugih elektronskih komunikacijskih mreža.