zekat online uplata

A+ A A-

Islamska zajednica organizovala džumu-namaz u privremenim prihvatnim centrima za migrante

08 02 2020 01 dzuma migranti

Sarajevo, 08. FEBRUARA (MINA) - Internacionalna organizacija za migracije - IOM koja upravlja privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj dogovorila je sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini da se imenuju dva imama koji će predvoditi džuma-namaz u ovim centrima.

Jučer su imami ispred Islamske zajednice predvodili su džuma-namaz za vjernike islamske vjeroispovijesti u privremenom prihvatnom centru Blažuj i Ušivak. Džuma-namazu su prisustvovali korisnici centra, osoblje koje učestvuje u humanitarnom odgovoru i policajci iz lokalne policijske uprave.

Ranije su migranti i izbjeglice klanjali u improviziranom kutku koji je korišten kao privremeno rješenje, a odsada će koristiti renovirani i svijetli prostor, prikladan za vjerske obrede.

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pomogao je opremanje objekta, a Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će imenovati imame po potrebi koji će biti na raspolaganju migrantima, kako za potrebe organizacije džume-namaza, tako i za druge potrebe s kojima im imami ili Islamska zajednica mogu pomoći.

- Islamska zajednica je od početka migrantske krize u više navrata izdvajala različite oblike pomoći u novcu, hrani i lijekovima i nastavit će davati svoj doprinos u skladu sa svojim mogućnostima kako bi se umanjila patnja izbjeglica, migranata i žrtava trgovine ljudima koji se trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini. Ali ta pomoć kao i pomoć velikog broja pripadnika Islamske zajednice i partnerskih organizacija ne može biti zamjena za sistemski odgovor državnih i međunarodnih vlasti - saopćeno je MINA-i iz Ureda za odnose s Javnošću Rijaseta IZ u BiH.