A+ A A-

Obilježena 180. godišnjica rođenja Mehmeda-bega Kapetanovića Ljubušaka

19 12 2019 godisnjica ljubusak

U Sarajevu je jučer održan okrugli sto povodom obilježavanja 180 godina od rođenja Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, u organizaciji Gazi Husrev-begove biblioteke i Bošnjačke zajednice kulture Preporod - Instituta za bošnjačke studije.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić ocijenio je da je ovaj skup prilika da se podsjetimo na lik i djelo čovjeka koji se smatra jednim od utemeljitelja moderne bošnjačke kulture.

- Mehmed-beg Kapetanović istakao se na više životnih polja, pokrenuo je list "Bošnjak", forsirao je bošnjaštvo, na svojim poprsjima nosio je ordene dva carstva, Osmanskog i Austrougarskog. Bio je također gradonačelnik Sarajeva u dva carstva, pojasnio je Lavić.

O Ljubušaku su govorili i direktor BZK Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Zijad Šehić sa Filozofskog fakulteta, te književnik Hadžem Hajdarević.

- Uloga Mehmed-bega bila je složena, on je bio ispred svog vremena, bio je dalekovidan i razumio mnoga kretanja, podsjetio je profesor Šehić.

Direktor BZK Preporod prof. dr. Kodrić ocijenio da se Ljubušak pojavio u prekretno važnom trenutku, kada se u BiH sudaraju i sukobavljaju, a onda, njegovim djelovanjem i mire muslimanski Orijent i evropski Zapad.

- On svojim radom povezuje dvije carevine, Osmansku i Austougarsku, dva pola našeg identiteta - naš muslimanski kontekst i evropsku budućnost. Mehmed- beg Kapetanović Ljubušak čini nas onakvim kakvi jesmo, ljudima na granici dvaju svijetova, ali i ljudima u kojima se ta dva svijeta susreću- kazao je prof. dr. Kodrić.

Tokom mandata Ljubušaka na poziciji gradonačelnika (1893 - 1899) izgrađene su elektrocentrala, Vijećnica i Gradska tržnica, te regulisan tok Miljacke.

Zahvaljujući njemu, 1. maja, 1895. godine ulice Sarajeva osvjetljenje su električnim svjetiljkama, a Sarajevo je postalo jedan od prvih gradova na svijetu sa električnim tramvajem.

Ljubušak je istovremeno bio i pisac, kaligraf, sakupljač duhovnog narodnog blaga svoga naroda, te se smatra se jednim od utemeljitelja moderne bošnjačke kulture.

Mehmed beg Kapetanović Ljubušak rođen je 1839. godine u mjestu Vitina kod Ljubuškog. Završio je medresu i izučavao orijentalne jezike. Službovao je u nekoliko bh. gradova i dao značajan doprinos u različitim sferama društvenog života. Preminuo je 1902. godine.

I danas, 180 godina od njegova rođenja i 117 godina nakon smrti, naučnici se i dalje bave njegovim životom i djelom.

Preporod.info