A+ A A-

Na Fakultetu islamskih nauka održana tribina „Medinska i druge povelje“

  • 0000

Centar za dijalog – Vesatija i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu u utorak, 26. marta 2019. godine, s početkom u 14.30 sati u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu organizirali su javnu tribinu na temu „Medinska i druge povelje“.

Predavač je bio dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993-2012.), moderator dr. Zehra Alispahić, a predavanju su prisustvovali i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Zuhdija Hasanović i direktor Centra za dijalog - Vesatijja dr. Senad Ćeman.

Na javnoj tribini govorilo  se o najznačajnijim poveljama o ljudskim pravima, te dugom nizu prethodnih međuvjerskih dijaloga i međuduhovne dijalektike između muslimana i kršćana, kao vjerskih zajednica, ali i između Istoka i Zapada, kao prepoznatljivih civilizacijskih i kulturnih sfera. 

Dr. Cerić se u svom izlaganju osvrnuo i na skorašnji susret pape i islamskih vjerskih poglavara u Abu Dabiju o čemu je i reisu-l-ulema Kavazović kazao: “Ovaj susret je povijesno važan i tek će njegov odjek naći svoje mjesto i kod muslimana i kod kršćana. Za nas u BiH to ima posebno značenje i smatram da Islamska zajednica u BiH i Katolička crkva imaju obavezu da ono što je sadržaj ove deklaracije pretoče u život i da na tome gradimo povjerenje između muslimana i katolika“.

Cijelo izlaganje „Medinska i druge povelje“ možete pročitati klikom ovdje.