Promo banner

A+ A A-

Mr. Osman Lavić preuzeo dužnost direktora Gazi Husrev-begove biblioteke

U četvrtak, 18. februara 2016. godine, Upravni odbor Gazi Husrev-begove biblioteke je, na svojoj 3. redovnoj sjednici, donio odluku o imenovanju mr. Osmana Lavića za direktora ove ustanove. Odluka je uslijedila nakon provedene konkursne procedure i dobivene saglasnosti iz Rijaseta IZ u BiH. Ovom prilikom izvršena je i primopredaja dužnosti između v.d. direktora gospodina Muhameda Hodžića i mr. Osmana Lavića.

19 02 2016 02 ghb novi direktor 1

Svi članovi Upravnog odbora Gazi Husrev-begove biblioteke, na čelu sa predsjednikom prof.dr. Hilmom Neimarlijom, čestitali su novoizabranom direktoru mr. Osmanu Laviću, a ujedno se i zahvalili gospodinu Muhammedu Hodžiću na njegovoj angažiranosti, trudu i naporu koji je uložio u vršenju dužnosti direktora u prethodne nepune dvije godine.  On je, inače, dugogodišnji uposlenik Gazi Husrev-begove biblioteke koji, u zvanju višeg arhiviste, radi na Fondu arhiva Islamske zajednice.

Novoizabrani direktor, mr. Osman Lavić, je, također, cijeli svoj radni vijek proveo u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, te je prošao sve faze njenog razvoja i rada. Jedno vrijeme radio je na poslovima bibliotekara na Fondu periodike, a kasnije na Fondu rukopisa i njihovoj katalogizaciji. U više mandata bio je i član Upravnog odbora. Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu odbranio je magistarski rad na temu „Biblioteke u Bosni i Hercegovini u periodu osmanske vladavine“. Trenutno je u fazi doktorskog studija na istom fakultetu, a ima i zvanje bibliotečkog savjetnika. 

Uz čestitke novom direktoru, na održanoj sjednici izražena je i nada da će Gazi Husrev-begova biblioteka, uz timski rad cijelog kolektiva i punu podršku Upravnog odbora i osnivača, nastaviti razvijati svoj rad u punom kapacitetu. Jer, kako reče uvaženi Reisu-l-ulema prilikom svečanog otvorenja nove zgrade Biblioteke, napominjući da se radi o najvažnijoj instituciji Bošnjaka na ovim prostorima; „U njoj se čuva naša prošlost, smiruje naša sadašnjost i kroz nju gledamo u našu budućnost“.