A+ A A-

Muftija Hasanović posjetio đakovačko-osječkog nadbiskupa Hranića

Đakovo, (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić primio je 12. septembra 2013. godine u posjet predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića. Kako je istaknuo muftija Hasanović, ovo je bio njegov nastupni posjet te prilika da nadbiskupu Hraniću čestita na preuzetoj obvezi upravljanja nadbiskupijom, odnosno metropolijom.

mu-has-nad-dak-osj-09-2013-1

 

Razgovor je protekao u prijateljskom duhu, a bilo je govora o suradnji koja se ostvaruje na ekumenskom planu i planu međuvjerskog dijaloga, a na kraju susreta razmijenjeni su prigodni darovi. “Ohrabren sam i izražavam zadovoljstvo što je na čelo Nadbiskupije došao čovjek koji je po svom profilu otvoren i potvrđen, osoba dijaloga, osoba spremna na svaki oblik suradnje. Tim više moja je želja bila da ga posjetim i čestitam na preuzimanju dužnosti i iskažem dobru suradnju s dosadašnjim nadbiskupom. Uvjeren sam da će kontinuitet dobrih odnosa i suradnje biti i s novim nadbiskupom koji je potvrđen kroz dosadašnje ekumenske i dijaloške programe i projekte u cijeloj RH, ne samo u ovoj nadbiskupiji. Naša dosadašnja suradnja bila je kroz zajednički napor u profiliranju vjeronauka, onoga što treba ostaviti mladim naraštajima. Kroz razne simpozije i seminare uglavnom smo zagovarali iste, univerzalne ideje i programe koji će pomoći društvu i zajednici, a prvotno našim vjernicima da jačaju svoju vjersku dimenziju. Zaključili smo da imamo puno prostora za zajedničku suradnju, a ovaj susret potvrda je da se dobra suradnja nastavlja i dalje”, rekao je muftija Hasanović.

Nadbiskup Hranić izrekao je radost i zahvalnost zbog posjeta, podsjetivši kako se muslimanska zajednica, zajedno s drugim kršćanski zajednicama, uključila u pripremu i potpisivanje zajedničkih izjava s tijelima Hrvatske biskupske konferencije, gdje se moglo vidjeti kako imaju puno toga zajedničkog i zastupaju iste vrijednosti. “Kad se Katolička Crkva zauzimala za određena prava, nikada nismo htjeli biti privilegirani u društvu, nego smo, jer smo većinska zajednica, smatrali da trebamo pokrenuti neke stvari. Pritom smo se uvijek zauzimali da to dobiju i sve druge vjerske zajednice u RH, pa tako i muslimanska. Na osobit način sam istaknuo radost jer su se potrudili pa su prisutni u školama. Kako smo mi organizirali svoj katolički vjeronauk, tako su i oni, premda u dijaspori pa im je daleko teže, organizirali vjeronauk za muslimansku djecu i učenike u školama i na taj način nama neizravno pomagali da se s Katoličke Crkve skine stigma zajednice koja traži privilegije u našem društvu”, rekao je nadbiskup Hranić.

S obzirom da se na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu odvija Teološko pastoralni seminar za svećenike na temu “Vjerska sloboda – izazov za Crkvu i društvo”, nadbiskup Hranić i muftija Hasanović ocijenili su stanje u današnjem društvu kroz prizmu vjerskih sloboda. “Država po svojoj naravi treba biti neutralna država, a osjećamo da se u novije vrijeme pojavljuju tendencije laičke države. Neutralna država poštuje sve i svima dopušta da imaju svoje vlastite identitete, a laička država počinje gurati u stranu sve vjerske identitete i pomalo nameće svoje laičke stavove. Vidimo da se to događa kod nas u Hrvatskog u posljednje vrijeme, na osobit način od posljednjih izbora na državnoj razini. Primjećujemo da to više nije neutralna država koja štiti sve, već da nameće određenu ideologiju. Na ovom seminaru priznajemo da smo kao kršćani kroz povijest griješili, ali vidimo da laičke struje u društvu danas pokušavaju ostvariti isto ono što se nama prigovara”, rekao je nadbiskup Hranić.

Muftija Hasanović rekao je kako su pravni okviri vjerskih sloboda u RH nedvojbeno vrlo kvalitetno riješeni i to treba pohvaliti, ali njihova primjena i praksa s tim nisu usuglašeni. “Ove pojavnosti koje se pokušavaju nametati kroz ideološke okvire osuđujemo i tome se opiremo i upravo je to jedna od naših zajedničkih tema koje trebaju polučiti zajedničke platforme i kazati da su prava nešto što mi trebamo konzumirati i ne želimo da nam bilo tko nameće nešto što je neprirodno. Neprirodne pojavnosti proglašavati prirodnim, nelogične logičnim, kao vjerski autoriteti moramo osuditi i kazati što o tome mislimo. Nemamo instrumentarij da to provodimo, ali imamo jezik i slobodu govora”, zaključio je muftija Hasanović.

(www.islamska-zajednica.hr)