A+ A A-

Veliki jubilej u Švicarskoj: Džemat u Yverdonu obilježio 20-tu godišnjicu rada

U prisustvu oko 1500 Bošnjaka koji rade u švicarskom gradu Yverdona naš džemat u u ovom malom gradiću impozantnom svečanosti obilježio je 20 godina od osnivanja i uspješnog rada.

20-god-yver-svic-jubil-09-2013-1

 

Ovom svečanosti označen je i početak nove faze djelovanja naše bošnjačke dijaspore s obzirom da su u proteklom  periodu sve njihove brige i nade bile usko povezane za rješavanje svog radnog statusa i obnovu porušenih kuća u Bosni i Hercegovini. „Danas sam ispunjen posebnom radošću i ponosom jer smo ispunili svoje emanet, od protjerane i raseljene skupine Bošnjaka mi smo uspjeli napraviti uspješan džemat koji je našao snage i načina da kupimo prostor koji smo uredili kao džamiju i uz to pomogli brojnoj našoj rodbini, brojnim našim džematima u Bosni i Hercegovini. Večeras obilježavamo dupli jubilej, desetu godišnjicu od kako smo kupili našu džamiju i dvadeset godina postojanja džemata“, kazao je imam džematu u Yverdnou Besim ef. Hrnjić.

Na svečanosti okupljenim vjernicima su se obratili još predsjednik džematskog odbora Muharem Smajić, glavnim imam IZB u Švicarskoj Jasmin ef. Demić, potpredsjednik IZB u Švicarskoj Džemal ef. Fišek, izaslanik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, šef ureda za dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić i predstavnici Muslimansko-kršćanskog dijaloga i prijateljstva iz Yverdona. S posebnom pažnjom okupljeni su slušali poruke koje im je tim povodom uputio sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić.

 U nadahnutim, svečanim govorima najčešće su isticane potrebe očuvanja bošnjačkog dostojanstva i ponosa. U tom smislu akcentirane su potrebe očuvanja duhovnih i nacionalnih vrijednosti. „Primjer vašeg džemata je jedna od  čvrstih dokaza da se Bošnjaci širom svijeta nastoje okupiti oko svojih vjerskih i nacionalnih vrijednosti. Vi se u džematu svakodnevno družite i jačate svoje vjerske, kulturne i tradicijske veze. Stoga se i dalje trebamo boriti da podržavamo ono što nas spaja i boriti se protiv svega onoga što razdvaja Bošnjake“, poručio je izaslanik reisu-l-uleme mr. Mirsad e. Kalajdžić.

Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić je u svom obraćanju naglasio kušnje koje opterećuju ukupno vjerničko biće Bošnjaka u svim krajevima svijeta. Otuđenje od svojih nacionalnih vrijednosti Zukorlić je protumačio kao smišljen politički program kroz koji je Bošnjacima bilo dozvoljeno da se ismijavaju tim vrijednostima poput izbora imena u dobro poznatim vicevima i pošalicama. Cilj tog procesa prema njegovim riječima bio je da Bošnjaci svojevoljno pristanu da sami ismijavaju sami sebe i svoje autoritete, da bi nas pripremili na golgote koje su nam se desile u ratovima tokom svjetskih ratova i posljednjoj Agresiji. „Braćo i sestre, Bošnjaci i Bošnjakinje, dosta je sto godina ropstva i poniženja“, kazao je muftija Zukorlić.  

Svi govornici, tokom svečanosti isticali su sudbonosnu važnost predstojećeg popisa stanovništva u BiH u kojem bi Bošnjaci morali biti krajnje ozbiljni i odgovorni.  U programu svečanog obilježavanja dvadesete godišnjice postojanja džemata u Yverdonu nastupili su sarajevski hor Er-Rejan i KUD Yverdon.

Hasan Eminović

  • 0101