A+ A A-

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka Bosanskog Novog

god-strad-bos-novi-2013-1U subotu, 22. juna 2013. godine, obilježena je godišnjica stradanja nevinih Bošnjaka muslimana koji su na taj dan, krvave 1992. godine, ubijeni u naselju Alići-Ekići. Dvadeset i sedam srca prestalo je taj dan da kuca. Zašto? Zato što su Bošnjaci muslimani, eto zašto. Povodom toga MIZ Bosanski Novi zajedno je sa porodicama ubijenih obilježio ovaj dan, učenjem jasin-i-šerifa te tevhida. Godišnjici pored velikog broja prisutnih Bošnjaka prisustvovali su i bihaćki muftija Hasan ef. Makić, potpredsjednik skupštine Opštine Selim Ekić, poslanik u Narodnoj Skupštini RS-a Senad Bratić te dr. Mujo Begić ispred Instituta za istraživanje genocida pri Univerzitetu u Sarajevu.

Na početku prisutnim, ispred porodica ubijenih, se obratio Bekir ef. Alić koji se zahvalio prisutnima na odzivu na ovo obilježavanje te na taj način kako je Bekir ef. rekao "daje te nam podršku pri našim nastojanjima da izvedemo odgovorne pred lice pravde." Bekir ef. je još jednom pozvao Tužilaštvo BiH u čijoj je ingerenciji ovaj slučaj, te sutkinju gosp. Džemilu Begović koja je zadužena za ovaj slučaj da napokon izvade iz ladice ovaj slučaj i krenu sa njegovim procesuiranjem. Bekir ef. je istakao da će porodice pokrenuti peticiju da se datum 22. juni proglasi Danom sjećanja na žrtve proteklog rata, koju će predati Skupštini Opštine Bosanski Novi te pozvao sve prisutne da se svojim potpisima odazovu i podrže spomenutu peticiju.

U ime MIZ Bosanski Novi prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa prof. Elvir ef. Vakufac koji je istako da MIZ Bosanski Novi uvijek stajao uz muslimane naše Opštine pa tako i u ovom slučaju potpisivanja peticije. Kako je istakao Elvir ef. "ovo nije jedino mjesto gdje su ubijani Novljani, ali je mjesto gdje je ubijen najveći broj Novljana-muslimana u jednom danu te zbog toga upravo ovaj dan treba da bude podsjetnik ubijanja muslimana te razlog zašto baš on u spomenutoj peticiji . Uzvišeni Gospodar šehidu će ako Bog da podariti obećanu nagradu-Džennet, te obilježavanje ovog datuma treba više nama živima kako ne bismo zaboravili šta su naša braća i sestre preživila/e te 1992. godine."

Selim Ekić, potpredsjednik Skupštine Opštine istakao je prisutnima da ne smiju zaboraviti šta nam se desilo u proteklom ratu, da ako imamo neku informaciju o lokaciji ukopa naše braće, ako znamo neku informaciju o počiniocima zločina da se ne bojimo, ne šutimo, već da je prenesemo nadležnima kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde.

Senad Bratić-poslanik u NSRS je također pozvao nadležne da započnu sa procesuiranjem ovog slučaja.

Dr. Mujo Begić ispred Instituta za istraživanje genocida naveo je da ovo nije mjesto stradanja, ovo je mjesto ubijanja, mjesto genocida, jedno od 130 mjesta genocida u Bosanskoj Krajini te pozvao nadležne da rade svoj posao, a prisutne da ne zaboravljaju šta su preživili te obavezu zapisivanja istog.

Na kraju muftija bihaćki Hasan ef. Makić je rekao da je ovo obilježavanje naša dužnost prema šehidima, da njihova smrt ne smije proći nekažnjeno, počinioci ne smiju proći nekažnjeni, a pred muslimanima Bošnjacima je uskoro još jedna veoma životna odluka, a to je izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovništva. Dužnost je naša da se izjasnimo kao BOŠNJACI, ISLAMSKE vjeroispovijesti koji pričaju BOSANSKI jezik.

Učenjem dove završeno je ovo obilježavanje.