A+ A A-

Prijem pobjednika 1. Kantonalnog takmičenja iz Vjeronauke kod Glavnog imama MIZ Sarajevo

U ponedjeljak, 29. 4. 2013. godine u prostorijama Medžlisa IZ Sarajevo upriličen je prijem pobjednika sa Prvog takmičenja iz Islamske vjeronauke na području Kantona Sarajevo.

Tom prilikom glavni imam MIZ Sarajevo, mr. Ferid ef. Dautović Ii njegov zamjeni Malik ef. Šljivo, primili su najuspješnije učenike, osmog i devetog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole, kao i njihove vjeroučitelje. Osim njih prijemu je prisustvovalo i nekoliko roditelja, te Mina Pleh stručna savjetnica za vjeronauku u Prosvjetno-pedagoško zavodu Sarajevo, kao i mr.sc. Nezir Halilović, stručni saradnik za vjeronauku u Vjersko-prosvjetnoj službi Rijaseta.

prij-pobj-vjer6

 

Nakon proučenog ašareta koje je proučio jedan od učesnika takmičenja, Hilmi Šerbi, zamjenik glavnog imama, Malik ef. Šljivo, izrazio je dobrodošlicu svim prisutnim, čestitao im na uspjehu i poručio da se osjećaju dijelom islamske zajednice, te da se MIZ Sarajevo trudi davati podršku svim kvalitetnim projektima. Nakon toga je zamolio sve prisutne da se predstave, kao i njihovi vjeroučitelji.

Na prijemu su bili prisutni pobjednici takmičenja i njihovi vjeroučitelji. Iz osmih razreda od ukupno 62 osnovne škole koje su uzele učešće na takmičenju prijemu su prisustvovali: Amina Musić iz OŠ „Čengić Vila I“ (osvojila 1. mjesto) i njena vjeroučiteljica Almira Hadžić-Gološ, Adnan Hamza (osvojio 2. mjesto) iz OŠ „Hamdija Kreševljaković“ i njena vjeroučiteljica Amela Bahtijarević, te Alema Halimović (osvojila 3. mjesto) iz OŠ „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva i njena vjeroučiteljica Meliha Alibašić.

Iz devetih razreda od ukupno 56 osnovnih škola koje su uzele učešće na takmičenju, prijemu su prisustvovali: Elma Bijelonja (osvojila 1. mjesto) iz „Prve osnovne škole“ i njen vjeroučitelj Arif Ćelović, Hadžera Išerić (osvojila 2. mjesto) iz OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ i njena vjeroučiteljica Amira Išerić, te Hilmi Šerbi (osvojio 3. mjesto) iz OŠ „El-Menar“ i njegov vjeroučitelj Senad Bećirević.

Iz prvog razreda srednje škole od ukupno 27 škola koje su uzele učešće na takmičenju, prijemu su prisustvovali: Amra Musić (osvojila 1. mjesto) iz Treće gimnazije i njena vjeroučiteljica Esada Grabus, Ajla Halilović (osvojila 2. mjesto) iz Tursko-bosanskog koledža i njen vjeroučitelj Tarik Agetović i Irma Balićevac (osvojila 3. mjesto) iz Srednje zubotehničke škole i njena vjeroučiteljica Adisa Jahić.

Zatim se prisutnim obratio i mr.sc. Nezir Halilović koji je, također, čestitao pobjednicima i posebno se zahvalio Medžlisu IZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom Ferid ef. Dautovićem na podršci ovom velikom i značajnom događaju za vjerničku populaciju Kantona Sarajevo. U svom obraćanju istako je i islamska zajednica pored imama na raspolaganju ima i vjeroučitelje i da se snaga zajednice najbolje vidi kada i jedni i drugi zajedno djeluju i sarađuju. Pored toga prisutne je upoznao sa daljim tokom takmičenja i istakao da svi prisutni imaju priliku da se plasiraju na dalje nivoe: regionalno takmičenje na nivou muftijstva Sarajevskog, Rijasetovo takmičenje na nivou Države BiH, kao i Prvo međunarodno takmičenje iz Islamske vjeronauke, planirano za 26. 6. 2013. godine.

Stručna savjetnica za vjeronauku u KS, Mina Pleh je, također, pozdravila sve prisutne i čestitala im, te ispred Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo zahvalila se Medžlisu na čalu sa glavnim imamom Ferid ef. Dautoviću na podršci ovom takmičenju.

Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo, mr. Ferid ef. Dautović se zahvalio prisutnim na izdvojenom vremenu, iskazanom interesu za vjeru koji iskazuju u nastavi vjeronauke i na ovim takmičenjima i čestitao im na ostvarenim rezultatima, istakavši spremnost Medžlisa IZ Sarajevo da podrži sve kvalitetne projekte. Zatim je prisutne upoznao sa najznačajnijim aktivnostima Medžlisa, prvenstveno u pogledu mektebske nastave koja je u fokusu svih aktvinosti Medžlisa, kao i održavanja manifestacija „Selam ja Resulallah“, i inovativnih projekata poput mektebske škole plivanja, itd., te pozvao sve učenike i vjeroučitelje da uzmu još aktivnije učešće u svojim džematima, a pogotovo manifestacijama i drugim aktivnostima u organizaciji Medžlisa. Ferid ef. je istako i značaj obrazovanja i ulogu vjeronauke u očuvanju i izgradnji identiteta svakog Bošnjaka, te podsjetio prisutne na velikane našeg naroda, ističući da trebamo jačati našu Islamsku zajednicu koja je najznačajniji zaštitnik Bošnjačkog identiteta.

Nakon toga je uslijedila je dodjela novčanih nagrada i poklona je za sve takmičare obezbijedio Medžlis IZ Sarajevo uz prigodno osvježenje.

Na kraju prijema, glavni imam, Ferid ef. Dautović poželio je svim pobjednicima mnogo sreće i uspjeha u daljim nivoima takmičenja.

N. H.

  • prij-pobj-vjer1prij-pobj-vjer1