A+ A A-

Izrada studije o opravdanosti i izvodljivosti otvaranja obdaništa u okvirima Islamske zajednice

djeca-obdanisteNakon što je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazović, donio Odluku o imenovanju tima za izradu studije o opravdanosti i izvodljivosti otvaranja obdaništa u okviru Islamske zajednice u sastavu, u Sarajevu je, 18. aprila 2013. godine održan prvi sastanak tima.

Ibrahim-ef. Begović, voditelj-koordinator rada ovog tima ispred Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, upoznao je članove tima (dr. Nusreta Kepeš, stručna voditeljica tima, Ševko-ef. Sulejmanović, Enver-ef. Tursunović, dr. Anela Hasanagić i mr. Arzija Mahmutović - članovi) sa detaljima odluke i zadacima koji su postavljeni pred tim. Naime, u postupku izrade studije, pored ostalog, potrebno je:

- utvrditi opravdanost otvaranja obdaništa unutar Islamske zajednice

- definirati ciljeve koji se žele postići

- utvrditi normativne i stručne pretpostavke

- ispitati potrebe i utvrditi teritorijalne prioritete

- predvidjeti optimalnu finansijsku konstrukciju

- definirati redoslijed aktivnosti u postupku konkretne realizacije

- načiniti procjenu rezultata djelovanja IZ kroz sistem ovih ustanova.

Tokom prvog radnog sastanka vođena je vrlo sadržajna diskusija o brojnim aspektima iz oblasti koju studija treba da obradi, dogovorene konkretne aktivnosti i faze njihove realizacije. Osnovni zaključak je da Islamska zajednica treba i može razvijati područje svoga djelovanja i kroz sistem predškolskih ustanova.

Članovi tima su pokazali veliku spremnost da predano rade kako bi studija bila urađena kvalitetno i u predviđenom roku. Prva faza aktivnosti obuhvata ispitivanje potreba i raspoloživih kapaciteta  za razvijanje predmetne djelatnosti, te obrada i analiza prikupljenih podataka kao osnova za sljedeće faze.

Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta