A+ A A-

Muftija Zukorlić primio švicarskog ambasadora

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić susreo se sa švicarskim ambasadorom Žan Danijel Ruhom u Novom Pazaru 18.02.2013. godine. Tom prilikom ambasador se interesovao za opće socijalno, ekonomsko i političko stanje u Sandžaku i širem regionu.

mu-zuk-svic-amb-02-2013-1

Tokom razgovora razmijenjeni su stavovi o brojnim otvorenim pitanjima u Sandžaku, uključujući i permanentne opstrukcije jedinstva Islamske zajednice, akreditacije Internacionalnog univerziteta i blokadu rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Tokom razgovora Muftija je potencirao nužnost dosljednosti principa ravnopravnosti svih građana i naroda, te zaštitu muslimana od vrlo različitih vidova diskriminacije.

Sagovornici su takođe tretirali i moguće implikacije rješavanja pitanja sjevera Kosova na status Sandžaka.

Kroz razgovor je izraženo razumijevanje da se pitanje Sandžaka može rješavati kroz koncept decentralizacije vlasti i zalaganja za evro-regiju.

Tokom susreta sagovornici su razmijenili stavove i o odnosima muslimana i Zapada, sa posebnim naglaskom Muftije na nužnost sveobuhvatnog rješavanja muslimanskog pitanja u Evropi sa nezaobilaznom ključnom ulogom balkanskih muslimana.