A+ A A-

Tampa Bay, Florida: Svečano obilježen mevlud

U poslijepodnevnim satima prelijepog floridskog sunčanog dana i posljednjeg dana mubarek mjeseca rebi-ul-evvela ove hidžretske godine okupile su se džematlije Islamske Zajednice Bošnjaka Tampa Bay da se zajedno prisjete rođenja najboljeg stvorenja i milosti poslane svim svjetovima, našeg najdražeg i posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. U punoj dvorani Seminole Auditoriuma, kroz vrlo lijep i uredno pripremljen program u kojem su učeni ajeti iz Kur’ana Časnog, ilahije i odlomci iz Mevluda, učesnici su oduševili prisutne goste.

tampa1

Jasmin ef. Latifović, imam ovog dosta mladog džemata, vodio je program u trajanju od blizu sat i po koji je otvoren učenjem iz Kur'ana. Prisutnima su se obratili Ismet ef. Zejnilović, oblasni imam iz Atlante i Dr. Aras Konjhodžić, predsjednik Sabora Islamske Zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi. Zatim su uslijedila učenja iz mevluda u predivnom izvođenju imama Sabahudin ef. Ćemana, glavnog imama Bošnjaka Sjeverne Amerike, Muaz ef. Redžića, sekretara IABNA-e, i Ahmed ef. Cerića, imama obližnjeg džemata Jackonville sa s kojim je došlo oko 20 njegovih džematlija uključujući i hor Zemzem koji nas je oduševio učenjem predivnih ilahija i kasida. Dok se učio Mevlud-i-Šerif, miris karanfilića i cimeta je preplavio dvoranu. Mladi momci i djevojke našeg džemata podijelili su svima tradicionalno mevludsko šerbe koje nas podsjeća kako je mati Muhammed Pejgambera, kada ga je rodila, zatražila i ispila čašu šerbeta. Istanbul Ansambl, naši prijatelji iz Turskog Kulturnog Centra Tampa, sjajno su izveli nekoliko prikladnih kasida uz oud i def.

tampa2

Ipak, najbolji su bili mališani domaćeg mektebskog hora koji su nas počastili ilahijama i prikladnim recitacijama. Duhovni program je okončan nadahnutim obraćanjem glavnog imama Sabahudin ef. Ćemana. Nakon Mevludskog programa Dr. Muaz ef. Redžić je otvorio proces prikupljanja sredstava za otplatu Bosanskog Islamskog Centra u Pinellas Parku zajedničkim učenjem dove Rabbi jessir - "Bože, olakšaj, a ne otežaj, Bože završi s dobrim! Amin!" Nesebičnim odzivom džematlija i gostiju brzo je prikupljeno $47,000 za otplatu džamije, poslije čega su kolači i kahva bili još slađi. Ne smijemo zaboraviti spomenuti da je u organizaciji ovog predivnog druženja većinu posla odradila omladinska grupa našeg džemata na koju smo vrlo ponosni. Neka su svima kabul donacije i dolazak na Mevlud i neka dragi Allah obilno nagradi musafire koji su prešli dalek put da u ime Allaha podrže naš najjužniji bošnjački džemat na području Sjeverne Amerike.

(iabna.org)