A+ A A-

Ukop muslimana u nemuslimansko groblje

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Da li se može suprug musliman ukopati pored svoje žene koja je bila katolkinja i zakopana u katoličko groblje? Upravitelji groblja mu dozvoljavaju da se ukopa po islamskim propisima osim što mezar ne može biti okrenut prema kibli:

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Evropsko vijeće za fetve i istraživanje je donijelo fetvu o ukopu muslimana u nemuslimansko mezarje i u njoj se između ostalog kaže: „Postoje utvrđeni šerijatski propisi koji se odnose na muslimana kad umre, kao što je gasuljenje, umotavanje u ćefine i klanjanje dženaze. Jedan od tih propisa jeste i ukopavanje muslimana u muslimansko mezarje pri čemu su mezari okrenuti u pravcu kible i jasno obilježeni... U nužnoj potrebi dozvoljeno je ukopati muslimana i u nemuslimansko mezarje, međutim udaljenost muslimanskog mezarja od doma umrlog nije opravdanje da se ukopa u nemuslimansko mezarje.“ Mišljenja smo da u spomenutom slučaju ne postoji nužna potreba.

Islamska zajednica polazi od činjenice da je ukop osobe u određeno groblje odraz životnog svjetonazora te osobe. Naime, kod vjerskih zajednica osnovni je princip da se pripadnici svake vjerske skupine ukopavaju u vlastito groblje. Na taj način se omogućava nesmetano obavljanje svih vjerskih obreda i adekvatno obilježavanje mezarja svakog pojedinca.

Naravno, vaš džematlija ima pravo da izabere groblje u koje želi biti ukopan ali tada treba prihvatiti i posljedice svoga izbora.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice