A+ A A-

Pretraga pitanja

Hidžab i protivljenje roditelja

Pitanje

Esselamu alejkum!
Imam jedno lično pitanje, naime imam iskreni nijet da se pokrijem (stavim hidžab) i tako inšAllah povećam svoj iman. Međutim, moji roditelji to ne odobravaju, a otac je išao tako daleko da je rakao da dok sam pod njegovim krovom to ne smijem uraditi. Moji roditelji su " Bošnjaci - muslimani" i ja sam pokušala da im objasnim na lijep način, ali nije uspjelo. Ono što mi treba je savjet: da li smijem da se pokrijem protivno njihovoj volji ili
moram ispoštovati želju roditelja iako je to u suprotnosti sa islamskim načinom života koji želim da upotpunim. Da ti Allah dž.š. da svako dobro!

 

Odgovor

Roditeljski hatar dolazi poslije Božijega. Prema tome, poštivanje islamskih propisa ima prednost u odnosu na želje roditelja. Islam nalaže da se roditelji poštuju, cijene i vole čak i kada nisu muslimani. Roditelji nemaju pravo navoditi svoje dijete na grijeh i nepokornost prema Stvoritelju. Nažalost, ima čestih slučajeva da oni upravo tako postupaju. Savjetujemo Vam da svojim ponašanjem, odnosom i ljubavlju prema roditeljima pokušate nadvladati njihov otpor, nerazumijevanje i sumnjičavost. Neka Vam je Uzvišeni na pomoći!

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH