A+ A A-

Iz Fonda „Gazi Husrev-beg“ Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj dodijeljeno 175 stipendija

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 24. oktobra 2017. godine upriličena je podjela 175 stipendija iz Fonda „Gazi Husrev-beg“ koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ). Stipendije od po 500 i 250 eura dobili su studenti i učenici iz BiH i Sandžaka.

Uz brojnu delegaciju iz Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj na čelu sa muftijom Pašom ef. Fetićemi Omerom ef. Sarajlićem, upraviteljem Fonda „Gazi Husrev-beg“ ovom svečanom činu prisustvovali su i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, rukovodilac Odjela za dijasporu Uprave za vanjske poslove Rijaseta Mensur ef. Pašalić i Zijad ef. Suljić, iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Elvin Okugić iz Bihaća, student drugog ciklusa na Tehničkom fakultetu u Bihaću, koji ima prosjek 10, prvi je primio stipendiju. Inače, Elvin je dobitnik priznanja Tehničkog fakulteta kao student generacije. Ostao je bez oca krajem 2015. godine, trenutno živi s majkom i bratom, koji je također student Tehničkog fakulteta s prosjekom 10.

Emina Mešić iz Orašca kod Bihaća, studentica Pedgagoškog fakulteta u Bihaća, smjer matematika i fizika, druga je po redu primila stipendiju,  a uručio joj je reisu-l-ulema Kavazović.  Emina Mešić je iz Orašca kod Bihaća. Svaki dan putuje 36 kilometara do fakulteta. I ona u indexu ima sve desetke.

Projekt „Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku“ prepoznatljiv je kod džematlija u Njemačkoj, BiH i Sandžaku. Ovog mjeseca je 17 godina od postojanja Fonda „Gazi Husrev-beg“ i 16 godina organizirane akcije „Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku“ kroz džemate.

B. P.

  • P1300300P1300300