A+ A A-

Pretraga pitanja

Žargon „seljak“

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Interesuje me šerijatski aspekt danas jedno vrlo često korištene uzrečice "seljak".

Kao što ste mogli vjerujem više puta čuti/pročitati, navedena riječ se koristi uglavnom u izrazito negativnom kontekstu. Ja sam dijete odraslo na selu, i jako me pogađa kada čujem da se ta riječ koristi paušalno.

Također, imao sam par puta razmirice sa punicom, koja sa vremena na vrijeme upotrijebi taj termin bez ikakvog rezona, pa npr. za nekog nekulturnog veli: "seljačina" i tome slično. Ona se pravda time da ona eto ne misli da su svi seljaci isti, i da nema ništa protiv njih, te da joj počesto ta fraza "izleti" - ja takva objašnjenja jednostavno ne mogu prihvatiti i bojim se svoje reakcije, jer nije problem prešutjeti jednom, dva puta, ali bezobzirno ponavljanje nečega za što ja smatram uvredom može biti problem.

Ne moram ni reći da sam uvijek bio protiv ljudi sa predrasudama, da sam nerijetko bio u situaciji da recimo mentalno zaostalog srednjoškolca branim od bezobraznih vršnjaka, a mogao sam si to dopustiti kao najbolji učenik u generaciji.

Smatram da je paušalno korištenje navedene riječi jedna od stvari koja dodatno podriva ionako loše veze među nama muslimanima, a za tim nikako nema potrebe...

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Vi ste u potpunosti u pravu, jer se ta uzrečica/riječ koristi u svrhu podcjenjivanja i ismijavanja nekoga, a u izvjesnom smislu mogu se osjetiti povrijeđenima svi oni koji vode porijeklo sa sela. Takve i slične uzrečice kojima se neko diskvalificira i ponižava predstavljaju grijeh i potpadaju pod zabranu navedenu u kur'anskom ajetu iz sure El-Hudžurat: "I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se ne pokaju - sami sebi čine nepravdu."

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH