A+ A A-

Pretraga pitanja

Štednja i uzimanje kamate

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Imam pitanje u vezi primanja kamate od strane ne-muslimanske banke. Živim i radim u Holandiji. Prošle godine sam neki dio novca donio u Bosnu i stavio sam ga na Raifeissen banku. Razlog tome je plaćanje poreza po štednju u Holandiji. Tu sam imao izbor da otvorim obični debitni račun na kojem skoro nema nikakve kamate (koju sam i tako htio da udijelim u dobrotvorne svrhe) ili da otvorim štedni račun na kojem ću imati oko 3 do 4% kamate.
Drugi su me tu uvjerili da taj novac bolje da udijelim siromašnim nego da tu kamatu ostavljam banci.
Konkretno pitanje je pošto imam izbora ¨sa¨ ili ¨bez¨ kamate: šta mi je najbolje uradit u tom slučaju, da li da ne uzimam kamatu i taj novac ostavljam banci ili da li da uzmem od njih tu kamatu pa podijelim u dobrotvorne svrhe, siromašnim, oboljelim, bolesnim itd? 

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Ako već morate štedjeti u konvencionalnoj banci koja posluju na kamatnom principu, dakle ako niste u mogućnosti da stavite novac na štednju u nekoj islamskoj banci, onda je bolje da uzmete tu kamatu i podijelite je u dobrotvorne svrhe nego da taj iznos prepustite banci. Prepuštanja tog novac banci je gore rješenje od davanja tog novca u dobrotvorne svrhe. Od dvije nevolje, odnosno štete, ako se već mora izabrati jedna, treba izabrati manju.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH