A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li spadam pod obavezu zekata ukoliko sam vrijednost nisaba dostigao u septembru 2022. godine?

Pitanje:

Da li spadam pod obavezu zekata ukoliko sam vrijednost nisaba dostigao u septembru 2022. godine koja i dalje raste. Da li cekati cijelu ovu godinu da bi ušao u obavezu, pa da zekat dadnem za sljedeci Ramazan ili na dan kada sam imao kolicinu novca za nisab?
Da li postoji mogucnost pomjeranja datuma kada imam nisab,tako da mogu Ramazanom izdvajati zekat.

Da li  se pod nisab racuna cista ustedjevina bez godisnjih trsokova(stanarina i sl.) ili trenutno stanje na racunu od dana ulaska u nisab

Odgovor:

Da bi izdvajenje zekata postalo obaveza, uvjetuje se prolazak jedne godine, od momenta kada se u nečijem potpunom posjedu nalazi imovina količine nisaba.

Treba uvažiti razliku od deset dana, jer je lunarna godina od gregorijanske kraća za deset dana. Zekat nije vezan za ramazan i može se izdvojiti u bilo koje doba godine, ovisno o proteku zekatske godine od momenta posjedovanja nisaba.

Izvršenje zekata je dužnost koju ne bi trebalo odlagati jer je suština u tome da se usmjeri čim prije gdje je potrebno. Ako želite možete požuriti s davanjem zekata i pomjeriti vrijeme obračuna tako da bude u mjesecu ramazanu. Zekat se izdvaja na ukupan iznos imovine koji posjedujete u trenutku izdvajanja zekata. (Više vidjeti: Tuhmaz, Hanefijski fikh, 1/445-448.) Prenosi se da je Ibn Abbas jedne prilike upitao Vjerovjesnika, s.a.v.s., da mu dozvoli da prije vremena da svoj zekat, pa mu je to odobrio. (Sunen Ebu Davuda, 3/48)

Odgovor je pripremio mr. Ilham Puce, član Komisije za odgovaranje na pitanja.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH