akcija kurbani
A+ A A-

Pretraga pitanja

Izdvajanje zekata na plansku ušteđevinu

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Da li Šerijat prepoznaje plansku ušteđevinu (npr. kupovina stana) za osobu koja je podstanar, nema imovinu ni automobil i da li Šerijat preporučuje u tom slušaju drugačiji pristup računanja Zekata od standardnog 2.5% na sav novac koji trenutno posjedujemo iznad nisaba?

Odgovor:

Kada se ispune uslovi obaveznosti izdvajanja zekata, dužnost ga je izdvojiti, jer obaveznost zekata je vezana za posjedovanje imovine u visini nisaba, a namjera da se ta imovina troši u korisne svrhe (u Vašem slučaju rješavanje stambenog pitanja) ne oslobađa Vas te obaveze. Kada bi namjera trošenja ušteđevine u dobre svrhe oslobađala izvršenja obaveze zekata, onda gotovo niko ne bi bio zekatski obveznik, s obzirom na to da veliki broj ljudi štedi novac za projekte koji su korisni za njih lično ili njihove bližnje.

Podsjećamo Vas da na zekat ne treba primarno gledati kao na trošak i financijsku obavezu, nego prije svega kao na vjersku obavezu kojom osoba izvršava Božiju naredbu, a ujedno čisti svoj imetak, štiti ga i oplemenjuje. Uzvišeni Allah je rekao Muhammedu, a.s.: „Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš.. (Et-Tevba, 103.)

Allahov Poslanik, a.s., se zakleo da sadaka /zekat neće umanjiti imetak. (Hadis bilježi Et-Tirmizi)

Prema tome, izdvojenim iznosom neće se značajno materijalno umanjiti ušteđevina, jer se jednom godišnje izdvaja 2,5 % od ukupnog iznosa, ali će se tim izdvajanjem zekata imovina učiniti blagoslovljenom i zaštićenom.

(Odgovor je pripremio dr. Ahmed Purdić, član Komisije za odgovaranje na pitanja)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice