Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Doniranje organa i vještačka oplodnja

Pitanje

Selam.

Već duže vrijeme se u našem društvu govori o i propagiraju koristi doniranja organa (tokom života i nakon smrti) za spas i pomoć drugim ljudima.

Takođe, roditelji koji ne mogu imati djece sve češće pribjegavaju vještačkoj oplodnji kako bi ispunili želju da postanu roditelji.

Razgovarala sam puno sa svojim prijateljima o ovome, svako ima svoje mišljenje, ja sam lično protiv ovoga, ali se bojim da možda griješim pa bih voljela da mi odgovorite kako islam gleda na ove pojave.

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
1. Kada je riječ o doniranju organa nakon smrti, načelno je dozvoljeno donirati unutrašnje organe, poput bubrega, jetre, rožnjače i sl. Reproduktivne organe i vanjske organe nije dozvoljeno donirati. S obzirom da je kod nas situacija zakonski još uvijek nesređena u toj oblasti, o konkretnoj akciji vezanoj za naznačeno pitanje kod nas ne možemo davati definitivan sud. 
2. U šerijatu je zabranjena vještačka oplodnja prilikom koje se koristi jajašce strane žene, mimo supruge, ili sjeme drugog muškarca, a ne muža. Oplodnja se mora vršiti isključivo reproduktivnim materijalom supružnika, unutar bračne zajednice, bez uzimanja tuđeg reproduktivnog materijala. S obzirom da se na klinikama koje vrše takve zahvate mogu desiti i dešavaju zabune ili svjesne podvale, treba biti krajnje oprezan kako ne bi došlo do islamski zabranjenog vida oplodnje. Vjernik treba uvijek imati na umu Allahove riječi: "Vi možda nešto ne volite, a u njemu je dobro za vas, a nešto volite, a ono je loše za vas. Allah zna, a vi ne znate." Musliman i muslimanka trebaju moliti Allaha da im da dobro u onome što je za njih odredio, bilo da imaju djecu ili da ih nemaju. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH