A+ A A-

Pretraga pitanja

Kako se očistiti od velikih grijeha

Pitanje

Ja pripadam hanefijskom mezhebu i ponosan sam na to, onoliko koliko sam ponosan da me je majka muslimanka od oca muslimana rodila kao muslimana, i zato vas molim da mi i dalje odgovorite na moja pitanja samo iz vrela nauka hanefijskog mezheba, jer od drugih mezheba propise poštujem, ali ne uvažavam.
Da li postoji mogućnost za muslimana u islamu, još na ovom dunjaluku, da se očisti od velikih grijeha, kao što su par bludnih radnjih koje je on učinio, par puta odloženog klanjanja namaza, ne što je to ne do' Allah smatrao uzaludnim gubljenjem vremena, nego zato što je on namaz prekidao zbog problema u porodici i razočarenja zbog ne nalaženja radnog mjesta, odnosno posla.
Moram priznati da ja ramazan ne postim, jer ga teško ili bolje rečeno, nikako ne podnosim. Nije da ja puno pušim, ali kada mi naiđe cigaru da zapalim, meni drugog medeta nema, Allah da mi oprosti.


Odgovor

Musliman se treba čuvati grijeha i boriti se protiv šejtanskih zavođenja, koliko je u stanju. Ako ipak počini neki grijeh, ma koliko on bio velik, iskrena teoba - pokajanje briše grijehe.

Iskrena teoba ima svoje uvjete:
1. odmah prekinuti s činjenjem dotičnog grijeha (propuštanje namaza, nepostenje ramazana itd.). Ako se nastavi s činjenjem istog grijeha, pokajanje za taj grijeh nije iskreno;
2. pokajati se za učinjeni grijeh;
3. čvrsto odlučiti da se dotični grijeh više neće činiti;
4. izmirenje obaveza prema drugim licima ukoliko takve obaveze postoje.

Bez spomenutih uvjeta nema iskrenog pokajanja, a bez iskrenog pokajanja nema brisanja grijeha.
Neka Vam Dragi Allah pomogne da očistite Vaše grijehe i učvrsti Vas na pravom putu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH