A+ A A-

Pretraga pitanja

O zakašnjelom pokajanju

Pitanje

Moje pitanje je hipotetičko, ako osoba koja nije bila u namazu i ostalim Allahovim dž. š. farzovima, sazna da je teško bolesna, ali neće umrijeti barem još 10 godina recimo, i odmah se pokaje kad sazna za bolest a ima još recimo 10-tak godina života po nekim medicinskim procjenama, da li se kasno pokajala Allahu dž. š.?
Jer čini mi se da se pokajanje ne prima pred smrt. Da li je saznanje o smrtnoj bolesti pred smrt pokajanje ili nije i prima li se ovo pokajanje i usmjeravanje na Pravi put?
Molim vas da ovo pitanje ozbiljno pročitate i da mi ozbiljno odgovorite jer, ne daj Bože, može biti potrebno.

 

Odgovor

Bolest koja traje duže od jedne godine ne smatra se smrtnom bolešću bez obzira kako teška bila. Pokajanje se prima i u smrtnoj bolesti sve do pred same smrtne muke i izlazak duše iz tijela.
No to nije razlog da neko odgađa s teobom i pokajanjem, jer smrt može nastupiti iznenada, a ne znamo da li ćemo uspjeti pokajati se na samrtnoj postelji. Niko ne može znati niti biti siguran da će biti živ tokom slijedećih nekoliko minuta, a kamoli godina. Ne znamo da li će nam se Allah smilovati i teobu nam uopće omogućiti. Zato s pokajanjem treba požuriti. To što je osoba oboljela od bolesti od koje se obično umire, pa makar i tokom mjeseci ili godina, nije zapreka za primanje pokajanja.

Uzvišeni u Kur'anu kaže: "Allah prima pokajanje samo od onih koji učine kakvo hrđavo djelo iz lahkomislenosti, i koji se ubrzo pokaju; njima će Allah oprostiti.- A Allah sve zna i mudar je.

Uzaludno je kajanje onih koji čine hrđava djela, a koji, kad se nekom od njih približi smrt, govore: "Sad se zaista kajem!" a i onima koji umru kao nevjernici. Njima smo bolnu kaznu pripremili." (En-Nisa', 17-18)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH