edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je dozvoljena potvrde o vakcinaciji bez da se zaista vakcinišem?

Pitanje:

Željela bih obaviti ramazansku umru ove godine. Dokaz o vakcinaciji obavezan je dokument, a kako se ja nisam vakcinisala niti planiram i to zbog zdravstvenog stanja i činjenice da imam samo jedan bubreg, razmišljam o opciji nabavke/kupovine samo potvrde o vakcinaciji bez da se zaista vakcinišem.

Odgovor:

Po islamskom učenju ne vrijedi maksima da cilj opravdava sredstvo. I cilj i sredstvo u pravilu moraju biti zakoniti. Prema tome, ne možemo vas podržati u vašoj namjeri da na nezakonit način sebi obezbijedite potvrdu o vakcinisanju radi odlaska na umru.  

Umra inače ne spada u stroge islamske obaveze, već u propise iz kategorije sunneti muekkede i to jednom u životu;  njeno obavljanje nema vremensko ograničenje, može se prolongirati. Zato trebate sačekati poboljšanje prilika i obaviti taj ibadet na legalan način. Podsjećamo Vas na riječi Allahova Poslanika: „Da onaj ko naumi uraditi neko dobro djelo, pa ga ne uradi (jer je bio spriječen), upisat će mu se kao da ga je uradio...“ (Buharija i Muslim) Također, neka su Vam na umu njegove riječi: „Ko nas vara, nije od nas.“ (Muslim)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice