A+ A A-

Reisul-ulema primio mostarskog muftiju

29 02 2024 01 reis muftija mostarski

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović jučer je u svom uredu upriličio prijem za muftiju mostarskog Salem-ef. Dedovića, u čijoj pratnji se nalazio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog Ilham-ef. Puce.

Muftija je reisul-ulemu informisao o aktivnostima na području Muftiluka mostarskog, održanim skupštinama medžlisa, pripremama za mubarek mjesec ramazan i za tradicionalnu vjersko-kulturnu manifestaciju "Dani mevluda i zikra".

Razgovarano je i o idejnom rješenju novog koncepta Interkulturnog centra "Mevlana" na lokalitetu Lakišića harema, kojeg je prošle sedmice jednoglasno prihvatila Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar, te obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko-tehničke uslove za početak gradnje ovog kapitalnog vakufskog projekta u centru Mostara.

Reisul-ulema je iskazao podršku Muftijstvu mostarskom i Medžlisu Islamske zajednice Mostar u realizaciji projekta Interkulturnog centra "Mevlana" i nastojanjima za osiguranje jednakopravnosti i ostvarivanja ljudskih i vjerskih prava i sloboda pripadnika Islamske zajednice i svih građana.

Izraženo je očekivanje da će se prestati sa nepotrebnim politiziranjem upućenih zahtjeva Islamske zajednice i da će se oni riješiti u zakonskom roku, prema važećim propisima koji se trebaju jednako primjenjivati, bez diskriminacije.