A+ A A-

Reisul-ulemu posjetio generalni sekretar Rabite

11 02 2024 02 reis sekretar rabita

Generalni sekretar Lige islamskog svijeta - Rabite Muhammed bin Abdulkerim el-'Isa sa delegacijom danas je posjetio reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reisul-ulema je iskazao dobrodošlicu gostima, kao i zadovoljstvo zbog ove posjete. Informirao je generalnog sekretara o historiji i organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, njenom radu i djelovanju.

Ukazao je na značaj međureligijskog dijaloga, i opredijeljenost Islamske zajednice da se sačuva multikonfesionalni karakter i međureligijski duh u Bosni i Hercegovini.

Također, reisul-ulema je predstavio Muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu, istaknuvši da je riječ je o dokumentu koji će biti vodilja, obećanje i svjedočanstvo snage saradnje i međusobnog poštovanja u izgradnji svijeta trajnog mira i harmonije.

Generalni sekretar Rabite el-'Isa naglasio je da Islamska zajednica ima veliki značaj, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u srcima mnogih drugih muslimana, da je ponos svih muslimana.

- Sretni smo što smo posjetili Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i reprezentativno sjedište. Sarajevo je prepoznatljivo po tome što se u njemu susreću Istok i Zapad. Islamska zajednica predstavlja jedan od simbola islamskog svijeta, ona promovira islam u njegovoj umjerenoj formi. Svoj rad temelji na osnovnim izvorima islama - Kur'anu i sunnetu, a također je kroz historiju opravdala svoje postojanje i dala velik doprinos razvoju bosanskohercegovačkog društva, kao i njegovoj ummjerenosti i toleranciji. Mi u Rabiti podržavamo rad Islamske zajednice i njeno rukovodstvo na čelu sa reisul-ulemom Kavazovićem, kojeg lično poznajem kao velikog alima i intelektualca, koji uspješno vodi Zajednicu. Islamska zajednica daje doprinos razvoju islamskog ummeta i ponosni smo što imamo dobru saradnju, cijenimo napor, trud i čestitamo rukovodstvu - izjavio je on.

Na kraju sastanka, reisul-ulema Kavazović je generalnom sekretaru uručio i prigodne poklone.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, šef Kancelarije reisul-uleme Rifat Fetić i fetvai-emin Ahmed Purdić.

(MINA)