Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulema u Kölnu: Mi smo odgovorni za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i naš Sandžak

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović večeras je u obraćanju koje je održao u džematu u Kölnu pozvao Bošnjake u Njemačkoj da izvrše potrebnu reorganizaciju Islamske zajednice Bošnjaka u ovoj državi.

- Došlo je vrijeme da izvršimo reorganizaciju Islamske zajednice, došlo je vrijeme da usvojimo te statute, da svaki džemat usvoji jedinstven statut, da možemo steći status korporacije javnog prava, odnosno, da postanemo vjerska zajednica, konačno, u Njemačkoj. Ovo je stvar koju moramo uraditi radi naše djece. Ako propustimo ovu priliku, jako puno ćemo izgubiti - kazao je reisul-ulema.

Dodao je da se o ovom projektu već godinama govori, te da je došlo vrijeme da se taj posao privede kraju.

- Između ostalog, došao sam u Njemačku da vam to kažem kao muslimanima. Trebamo to uraditi zbog ove naše djece. To je njihovo pravo koje polažu kod nas. Tražite od imama i predsjednika džematskih odbora da to završe. I to da to završe 2024. godine. Našoj djeci ostavimo sigurnu kuću. Najsigurnija kuća za njih je Islamska zajednica. Ostavimo je takvu da država o njoj mora voditi računa i garantovati nam naša prava, a to će uraditi preko oboe korporacije javnog prava - poručio je reisul-ulema.

Također je istaknuo i činjenicu da je Njemačka Bošnjacima otvorila vrata, dala sigurnost i zbrinula ih. 

- Širite mir među sobom. Vi živite ovdje u ovoj zemlji u kojoj ima i muslimana i nemuslimana, naših komšija kršćana i Jevreja. Ja imam obavezu da vam, kao reisul-ulema, kažem: Braćo i sestre, ne postoji nikakav sukob između muslimana i Jevreja. Ne postoji nikakav sukob između Biblije i Kur’ana. Ne postoji nikakav sukob između muslimana i kršćana. Postoje sukobi među politikama. I na toj ravni ta se pitanja moraju razriješiti. Naravno, mi pozivamo miru. Mi ćemo učiniti sve da našoj braći našim komšijama pomognemo da dođu do mira, ali vas ovdje moram zamoliti: Poslanik nas je učio da je najsvetija stvar među nama mir i komšiluk. Mi bosanski muslimani znamo dobro vrijednost komšiluka. Znamo šta on znači. Znamo ponekad da među komšijama ima teških momenata, i to smo preživjeli i doživjeli. Ali se uprkos tome život, braćo i sestre, zasniva na dobrom komšiluku - kazao je reisul-ulema.

U svjetlu svega što se trenutno događa u Palestini, reisul-ulema je ponovio da to nije riječ o sukobu muslimana i Jevreja, nego politika.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, reisul-ulema je naglasio da se ona i dalje bori za svoju opstojnost i da se i dalje vode borbe za slobodu Bošnjaka.

- Dolje je velika borba. Vi to vidite, pratite u vijestima. Bosna i Hercegovina nije onakva kakva je bila 1990. godine. Ona je puno snažnija i jača. Ma koliko dušmana imala i na jednoj i na drugoj strani, mi smo još više ojačali. Naše kule su puno snažnije nego što su bile 1992. godine, puno ih je više. Danas raspolažemo sa mnogo toga što nam onda nije bilo dostupno. Da bi Bosna i Hercegovina bila još jača dolje, i naše kule ovdje moraju biti jake. Svaki naš džemat, 79 njih, jeste 79 bosanskih kula na ovoj zemlji ovdje, iz kojih se takođe brani država Bosna i Hercegovina, a vi ste njihovi stražari. Vi stražarite u ovim kulama. Učinite ih jakim i snažnim - poručio je reisul-ulema.

Ovdje su Bošnjaci iz Bosne i Sandžaka, dodao je reisul-ulema, to je jedna kula, to je jedan narod, to je jedna geografija, i Sandžak i Bosna.

- Ponekad nas zbunjuje ovo "Sandžak i Bosna". To su naše domovinske zemlje. Neki dan sam kazao "Svi smo mi Bosanci, i svi smo Sandžaklije". Bosna je nekada imala četiri, odnosno pet sandžaka. Bosanski, Zvornički, Kliški, Hercegovački i Novopazarski. To je pet sandžaka bosanskih i oni su temelj naše države. I zato vama, Bošnjacima mojim iz Bosne i Sandžaka, želim kazati: mi smo odgovorni za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i naš Sandžak. I zato i ovdje, i na svakom mjestu mi smo jedno, jedan narod, jedna vjera, jedna kibla, jedna tradicija, i ono što nosimo u našim srcima jeste ljubav koju osjećamo naspram svakog dijela ove dvije naše domovine, Bosne i Hercegovine i Sandžaka, uključujući i naravno one gradove koji su u takozvanom Južnom Sandžaku. Ne postoji ni južni ni sjeverni Sandžak. Postoji samo jedan Sandžak za nas Bošnjake - kazao je reisul-ulema.

Obraćajući se prisutnima, osvrnuo se i na obilježavanja tridesetih godišnjica osnivanja nekoliko institucija Islamske zajednice, a posebno je izdvojio i godišnjicu jedne od najtežih godina u novijoj povijesti Bošnjaka.

- Od 1993. godine vjerovatno u našem narodu nije bilo teže i tegobnije, od kako pamtimo u modernoj historiji - istakao je reisul-ulema.

Dodao je da se ove godine obilježava i 80 godina od ZAVNOBIH-a, od kako su narodi Bosne i Hercegovine odlučili da ona povrati svoju državnost, kao jedna od republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

I 50 godina nakon toga, podsjetio je, ponovo su te iste fašističke horde nasrnule na Bošnjake takvom silinom da su se našli u najkrvavijem ratu koji je poveden protiv jednog golorukog, ničim krivog naroda.

- Rat u kojem smo dali stotine hiljada šehida, silovano je više od 20.000 naših majki i sestara, nekoliko hiljada ubijene naše djece, i ono što nije zapamćeno u novijoj povijesti, taj narod je pružio takav otpor. Imali smo šehide, ali smo imali i gazije. I mi smo narod i šehida i gazija i time se ponosimo. I zato ova 80. godišnjica obnove državnosti koju obilježavamo, koju vam čestitam, jeste datum kojeg zaista trebamo s ponosom isticati i s njim se ponositi - kazao je reisul-ulema.

Ukazao je da se Bošnjaci nisu svetili iako su i agresiji devedesetih, ali i u Drugom svjetskom ratu na području Sandžaka i Bosne, u dolini rijeka Lima i Drine, preživjeli genocid.

- U povijesti našeg naroda nemate ni jedan jedini slučaj da su Bošnjaci nakon svih ovih zločinačkih događaja, bilo kad i bilo kome se osvetili. Zločini su se nastavili nad našim narodom. Nakon Dejtonskog sporazuma u mjestima povratka je ubijeno 13 Bošnjaka. Ubijena je mala djevojčica Durić Meliha u Vlasenici, snajperom! Dijete koje nije nikome ništa bilo krivo. I to se, naravno, nastavilo. Zašto to spominjem ovdje? Spominjem zato što je naša borba za naše dostojanstvo, našu slobodu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, borba kontinuiteta! Mi nikada nećemo završiti naš posao. Stalno moramo bdjeti nad slobodom našeg naroda, i stalno bdjeti nad domovinom Bosnom i Hercegovinom - poručio je reisul-ulema.

Naveo je da su svi džemati u Njemačkoj, ili većina njih, upravo nastali u tom pogromu Bošnjaka kao naroda, te da se nikome nisu svetili, a upravo jednu drugu poruku poslali, i sebi i svijetu, da su narod koji gradi, a ne narod koji ruši.

- Porušili su nam 614 džamija, neke od njih su bile biseri svjetske arhitekture. Mi smo ih, hvala Bogu, obnovili. Obnovili smo naše džemate, obnovili smo naše džamije, stojimo ponosno kao narod. Nemamo nikome duga, nikome ništa ne dugujemo, sve smo to na našim rukama, našim glavama, sve smo to našim saburom i našom borbom postigli. Zato ja vama ovdje u ovoj državi želim čestitati na ovoj kuli ovdje i mnogim našim kulama, koje smo izgradili u Njemačkoj, a koje, poput onih naših kula u Bosni i Hercegovini i naših džemata, su garant opstanka našeg naroda, naše zajednice i naše zemlje. Čestitam vam na tome - kazao je reisul-ulema.

Istaknuo je, također, da su Bošnjaci uvijek bili narod knjige, stari dobri evropski narod, sa svojom kulturom i tradicijom, sa svojim školstvom, sa svojom vojnom organizacijom, sa svojim džamijama, mektebima i  bibliotekama.

- Govorim vam samo iz razloga da znamo kakvom narodu pripadamo, gdje su naši korijeni, ko smo mi, odakle smo mi, po čemu smo mi to što jesmo - naveo je reisul-ulema, podsjećajući da je još od odlaska Osmanlija Islamska zajednica je bila i ostala jedina institucija koja je okupljala Bošnjake i o njima brinula, išla za svojim narodom, ma gdje on bio.

- Ona je najvažnija institucija ovog naroda. I evo, mi ponekad nismo svjesni toga. Samo pitam sam sebe i vas, i ovdje u Njemačkoj, i tamo u Americi i u dalekoj Australiji, imaju li Bošnjaci i jednu drugu instituciju da ih okuplja? Nemaju, nažalost. A mogu imati na desetine. Nemaju. Imaju ovu zajednicu koja ih okuplja - kazao je reisul-ulema okupljenim u džematu Köln.

Poručio je da je u Zajednicu potrebno više ulagati, jačati je, da bude spremnija da nas okuplja i da nas zaštiti.

- Želim vama ovdje zahvaliti na vašoj visokoj svijesti o tome, da ovu zajednicu unapređujete i da je jačate - dodao je reisul-ulema Kavazović.

Večeras je u okviru programa, reisul-ulema uručio dekret glavnom imamu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) Aldin-ef. Kusuru.

Također, u ime svih imama IZBNJ. Mehmed-ef. Jakubović, imam iz Achena, uručio je poklon reisul-ulemi, a riječ je o levhi čiji je autor efendija Jakubović.

(Preporod.info)