Promo banner

A+ A A-

Köln: Reisul-ulema uručio dekret glavnom imamu IZBNJ Aldin-ef. Kusuru

26 11 2023 04 dekret njemacka

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović večeras je u Kölnu uručio dekret glavnom imamu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) Aldin-ef. Kusuru.

Aldin-ef. Kusur (1983.) je iz Domislice kod Maglaja. Pohađanje osnovne škole počeo je u Novom Šeheru, a potom nastavio u izbjeglištvu u Kamp-Lintfortu u Njemačkoj. Po povratku
u domovinu, nastavlja školovanje u Begovom Hanu i završava u rodnom Maglaju.

Svršenik je Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Studij je nastavio na Univerzitetu Al-Azhar u Egiptu, nakon čega se vraća u Bosni i Hercegovinu i završava Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Radio je kao profesor islamske veronauke u MSŠ Maglaj, a od 2011. godine je bio imam, hatib i mu'allim u džematu Hannover, kao i glavni imam medžllisa Hannover. Bio je član upravnih odbora krovnih muslimanskih organizacija u Donjoj Saksoniji, član komisija za vjeronauku i dušebrižništvo, učestvovao je na međunarodnim konferencijama, međureligijskim dijalozima i aktivno je sudjelovao u društveno-političkim zbivanjima u Donjoj Saksoniji i Hannoveru.

Bio je član Mešihata IZBNJ i sabornik u Saboru Islamske zajednice u BIH. Trenutno je imam, hatib i muallim u džematu Schüttorf i referent za fikhu-l-ibadat na Islamkollegu u Osnabrücku.
Oženjen je i otac troje djece.

(Preporod.info)