Promo banner

A+ A A-

Održan sastanak reisul-uleme s imamima i predsjednicima džemata medžlisa Frankfurt, Nordrhein-Westfalen i Hannover

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u Kelnu održao i radni sastanak s imamima i predsjednicima džemata medžlisa Frankfurt, Nordrhein-Westfalen i Hannover.

U obraćanju prisutnima reisul-ulema je naglasio hitnu obavezu usaglašavanja jednoobraznih statuta medžlisa i registracije medžlisa prema važećem zakonodavstvu Savezne Republike Njemačke.

Između ostalog, reisul-ulema je kazao kako je jedan od strateških ciljeva Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) da stekne status korporacije javnog prava, u skladu s njemačkim zakonima.

- Na taj način bi se uređenje IZBNj podiglo na jedan novi nivo, ali i bi time i Bošnjaci i njihova Islamska zajednica mogli dati veći doprinos njemačkom društvu i jačanju društvene kohezije - kazao je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema u posjeti IZBNJ boravi od 23. novembra. Tokom posjete obišao je Upravnu zgradu IZBNJ u Frankfurtu, te se sastao s članovima Izvršnog odbora, rukovodstvom Skupštine, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

U petak, 24. novembra, reisul-ulema održao je hutbu u džematu Nürnberg, te prisustvovao svečanosti povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Münchenu. Jučer je prisustvovao obilježavanju 30. godišnjica džemata Balingen i Kircheim-Teck.

Povratak reisul-uleme u domovinu planiran je 27. novembra.

(Preporod.info)