Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulema: Ramazan je vrijeme u kojem svako od nas treba da pogleda u svoj životni zavežljaj

24 03 2023 01 reis hutba begova

Ramazan je prilika za svakog od nas da ubere plodove svoje pobožnosti, dobročinstva i strpljivog služenja zajednici vjernika - poručio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je danas bio hatib na džuma-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a u svom obraćanju vjernicima je podsjetio da je u ramazanu Božija milost obilnija, oprost veći, a spasenje od vatre izvjesnije.

- To je vrijeme u kojem svako od nas treba da pogleda u svoj životni zavežljaj i pripremi svoju ahiretsku poputninu i ispuni je bogobojaznošću i dobrim djelima. To je ono što Uzvišeni od nas želi: predanost Njemu pobožnošću, dovama i postom, ali i služenje zajednici djelima koja će koristiti ljudima - kazao je reisul-ulema.

Podsjetio je da je post ramazana jedan od stubova vjere, te da ima posebno mjesto u Božijem naumu, u vjeri.

- Post je i svojevrsna škola u kojoj se učimo strpljivosti u nedaćama i umjerenosti u obilju. Svemogući Allah nije nam ništa stavio u obavezu, a da u tome nije velika mudrost i korist za nas - istaknuo je reisul-ulema u hutbi.

Dodao je da je post ibadet koji ljude prati od prvih vjerovjesnika i da je u njemu lijek za dušu i štit od grijeha.

- Post oplemenjuje naše biće, razvija u duši samilost i strpljenje, budi u nama obamrla osjetila, pokreće ih i usmjerava k onom što je bolje i trajnije za nas. Postom čovjek čisti svoje namjere i dotjeruje svoja djela, u nadi da će ih tako čiste naći na Sudnjem danu, pred Allahom, dž.š. U ramazanu je vrijeme posebno dragocjeno. Vrijednost svakog dobra se u ovom mjesecu uvećava, kako nas je o tome Vjerovjesnik obavijestio. Provedimo ovo vrijeme u ibadetu, i to u što više i što raznovrsnijih ibadeta - kazao je reisul-ulema.

24 03 2023 01 reis hutba begova 1

Vjernike je pozvao da se krajnje obazrivo odnose prema ovom odabranom vremenu, jer je dragocjeno, podsjetivši da je u njemu objavljen i Kur'an.

- Trebamo se truditi i nastojati da ne povrijedimo njegovu svetost, ni u kući ni na ulici, niti ijednom riječju i ijednim postupkom. Neka nam, posebno u ovim danima, ali i u svim drugim, bude vodilja Božija riječ, koju je On objavio u ramazanu. Naučimo riječi Knjige i razmišljajmo o njihovom značenju. Prepustimo se Kur'anu; neka nam njegove riječi napajaju dušu. Kur'an će nas učiniti boljim i plemenitijim, a naš život će postati smisleniji i sadržajniji - istaknuo je reisul-ulema.

Naglasio je da je život koji nam je darovan "očitovanje beskrajne Božije ljubavi prema nama, Njegovim stvorenjima".

- Nemojmo nikada smetnuti s uma da je On baš nas odabrao, u nezamislivom broju drugih stvorenja, da Mu zahvalnost iskazujemo, slobodni, onako kako to dolikuje Njegovom biću i imenu - kazao je reisul-ulema.

Ukazao je i na činjenicu da je usamljen samo onaj čovjek koji ne želi Božiju blizinu, dok onaj koji se svojim dovama obraća Stvoritelju ne može biti ni napušten niti usamljen.

- Allah, neka je uzvišeno Njegovo ime, uvijek se odazove našim dovama. Mi ovih dana živimo vrijeme u kojem su nebesa otvorena, zastori i perde podignute, vrijeme u kojem se primaju naše dove i naša dobra djela. Eto nam veličanstvene prilike da se odazovemo ovom pozivu našeg Gospodara, da živimo u okrilju milosti Njegove, da ištemo od Njega uputu, zdravlje, uspjeh na oba svijeta, snagu protiv dušmana, a samilost i mehko srce prema braći i prijateljima, da nas i naše najmilije sačuva smutnje i zavade - naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Vjernike je podsjetio da je vjera savjet, nasihat, te da stoga naš stil života i naše svakodnevno postupanje treba da budu u skladu s vjerom.

- Mi treba da smo prvaci u dobru i dobročinstvu, u predanoj i iskrenoj pobožnosti, u brizi o sebi, svojima najmilijim i drugima s kojima živimo, u aktivnom doprinosu našoj zajednici i građenju njenih poluga...

Kao vjernici koji drže do Božije riječi, pozvani smo njegovati umjerenost u svemu, pozvani smo živjeti u miru sa sobom i s drugim ljudima, pozvani smo kloniti se grijeha i pretjerivanja svake vrste - poručio je, između ostalog reisul-ulema.

Također, u današnjoj hutbi vjernike je pozvao da budu pažljivi prema braći i sestrama koji su u nevolji, te da njihovo milosrđe bude izdašno.

- Ta briga je trajna obaveza vjernika. Onoga ko pomogne svom bratu i sestri Allah će sačuvati strahota Sudnjega dana. Ovo je vrijeme u kojem dove upućujemo za Božiju milost prema svakom stradalniku u ratovima, poplavama i zemljotresima. Svaki od njih je u našem srcu i našoj dovi. Molimo Allaha da omekša i oživi tvrda i mrtva srca onih koji nose ovozemaljsku odgovornost za sudbinu svijeta. Molimo se za djecu u Siriji, Palestini, Jemenu i Ukrajini - naglasio je reisul-ulema.

Ukazao je i na obavezu prihvatanja odbačenih i isključenih iz našeg društva, i obavezu da im pomognemo da osjete ljubav i samilost koja im se godinama uskraćuje.

- Neka svjetlo ramazana obasja i njihove napaćene duše u našim dovama i našem milosrđu. Zamolimo milostivog Allaha da naša slijepa srca progledaju i vide ono što oko ne može vidjeti. Zamolimo Ga da u ovom odabranom mjesecu spusti Svoju milost među zavađenu braću i sestre. Molimo Ga da nam oprosti grijehe i pogreške koje smo počinili javno i tajno i da iz naših srca otkloni zlobu i zavist prema ljudima.  Gospodaru naš, primi od nas naš namaz, post, zekat i sadekatul-fitr i fidju od bolesnih.  Allahu, povrati bolesnima zdravlje, a siromašnima povećaj opskrbu. Olakšaj naše terete i utješi nas, i uputi nas Pravim putem. Mi se uzdamo u Tvoju milost i Tvoj oprost - poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.