A+ A A-

Susret reisul-uleme sa postdiplomcima Univerziteta Hamad bin Khalifa iz Katara

06 03 2023 02 reis studenti katar

Polaznici postdiplomskog studija Fakulteta islamskih studija na Univerzitetu Hamad bin Khalifa danas su skupa sa svojim profesorima posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu, gdje su se susreli sa reisul-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovićem.

Gostima se u prvom dijelu susreta obratio direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić koji je predstavio neke specifičnosti ove ustanove.

- Ovo je po dva osnova i vaša biblioteka. Prvo, svaka biblioteka je otvorena svima koji traže znanje. Vama kao studentima postdiplomcima je u potpunosti na raspolaganju. Drugi osnov je taj što je ova zgrada poklon i dar Katara, pa ste i po tom osnovu u svojoj biblioteci - kazao je mr. Lavić.

Kako je istakao, ova ustanova čuva kolektivno pamćenje o svemu onome što su kulturnom smislu radili ljudi sa ovih prostora.

- Ovo je najstarija biblioteka na prostoru jugoistočne Evrope za koju se precizno zna kada je osnovana, prije 486 godina kada ju je Gazi Husrev-beg osnovao kao školsku i javnu biblioteku za građane Sarajeva i učenike medrese - podsjetio je direktor Lavić.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je gostima govorio o funkcionisanju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, organizaciji vjerskog života, te predstavio nekoliko različitih aspekata institucionalne organizacije muslimana u različitim historijskim momentima.

- Muslimani su još od dolaska islama na ove prostore i Osmanske vlasti organizovani u džemate, a to je i do današnjeg dana najvažnija društvena ćelija u organizaciji vjerskog života. Kada na vlast stupa Austro-Ugarska monarhija, Bošnjaci muslimani su bili u teškom stanju, imajući u vidu da se promijenio svijet u kojem su živjeli - podsjetio je reisul-ulema Kavazović.

Kako je pojasnio, Bošnjaci su u različitim vremenskim periodima nakon pomenutih, uz različite izazove, uspijevali organizaciono djelovati, raditi na vlastitom obrazovanju, dati autorski doprinos različitim društvenim i vjerskim temama.

- Organizovani smo u džemate u kojima obavljamo vjerske dužnosti. Džemati funkcionišu širom Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u kojima žive Bošnjaci. Svi su oni povezani sa Sarajevom i sjedištem Rijaseta. Više od 1500 takvih džemata je u Bosni i Hercegovini, a ukupno ih je više od 2000 - rekao je reisul-ulema.

Na kraju obraćanja je iskazao zahvalnost državi Katar na podršci kojoj, kako je istakao, svjedočimo boravkom u ovoj biblioteci, ali i brojnim drugim aktivnostima.

Ovom prilikom se obratio i dr. Mohamed Al Jammal, profesor gostujućeg fakulteta koji je izrazio zadovoljstvo ovom posjetom i prilikom da su prisutni profesori i studenti upoznaju sa različitim organizacionim jedinicama Islamske zajednice, te intenziviraju dosadašnju saradnju.

Ova posjeta je realizovana u organizaciji firme "Razvoj i napredak" čiji je osnivač Qatar Charity. Gosti tokom narednih dana planiraju posjetiti Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sve univerzitete u Sarajevu uključujući i Fakultet islamskih nauka.

(Preporod.info)