A+ A A-

Reisul-ulema se susreo s američkim ambasadorom

02 03 2023 02 reis amb sad

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, danas je posjetio američki ambasador u Sarajevu Michael J. Murphy. Prilikom ovog susreta razgovarali su o temama koje su bitne za naše društvo.

- Naša saradnja sa svim američkim ambasadorima do sada bila je izvanredna, kao i sa ambasadorom Murphyjem, koji je prijatelj BiH i svih bosanskih naroda i građana, pripadnika vjerskih zajednica pa tako i bosanskih muslimana - istakao je reisul-ulema.

Reisul-ulema je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za pomoć i podršku u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini kao i podršku vladavini prava u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su pozdravili nedavnu odluku visokog predstavnika da suspendira zakon koji je donijela Skupštine RS o državnoj imovini.

Gospodin Michael J. Murphy je kazao kako je stav SAD da su Ustav BiH i relevantne odluke Ustavnog suda BiH jasni: vlasnik i titular državne imovine je Bosna i Hercegovina i odgovornost za njeno reguliranje spada u isključivu nadležnost institucija na državnom nivou.

Reisul-ulema je upoznao ambasadora Murphya sa problemima s kojima se susreću imami kao i pripadnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno naglasivši probleme s kojima se Zajednica susreće u Kozarcu i Rabranima kod Neuma.

O odnosima naše dvije zemlje, reisul-ulema je rekao da su Sjedinjene Američke Države dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, te da je to činjenica koja se stalno potvrđuje. „Za nas su Sjedinjene Američke Države najvažniji saveznik Bosne i Hercegovine.“

(Preporod.info)