zekat online uplata

A+ A A-

Reisu-l-ulemu posjetio Visoki predstavnik Christian Schmidt

17 01 2021 01 reis smit

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu gospodin Christian Schmidt je danas, 17.01.2022. godine, posjetio Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića. Prilikom sastanka razmijenjena su mišljenja o važnim pitanjima uloge vjerskih zajednica i nevladinih organizacija, njihovom mogućem doprinosu razvoja društva, kao i trenutnoj političkoj situaciji.

Reisu-l-ulema je iznio mišljenje da bi bilo dobro pokrenuti dijaloške aktivnosti u okviru kojih bi priznati pojedinci iz akademskih, kulturnih i drugih važnih institucija i nevladinih organizacija dali značajan doprinos unutrašnjem dijalogu u bosanskohercegovačkom društvu. U tim aktivnostima bi mogli uzeti učešća i pojedinci, pripadnici i članovi Islamske zajednice. Naglasio je da tradicionalne vjerske zajednice: Jevrejska zajednica, Katolička crkva, Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica već daju svoj doprinos ozdravljenju društva kroz programe međusobnog dijaloga kojim se intenzivno bave neposredno, ali i kroz Međureligijsko vijeće.

Razgovarano je i o Krivičnom zakonu koji je nametnuo bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu gospodin Valentin Inzko. Reisu-l-ulema je iznio stav Islamske zajednice da bi bilo dobro da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine glasanjem potvrdi izmjene Krivičnog zakona koji zabranjuje negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca. U slučaju da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine odluči da unese vlastite amandmane, onda se trebaju poštovati slijedeće karakteristike:

a) Trenutno važeći Krivični zakon u koji su uključeni amandmani Visokog predstavnika Valentina Inzka ostaje na snazi sve do momenta eventualnog dodavanja novih amandmana i njihovog usvajanja od strane Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

b) Zakon treba biti usklađen sa evropskim i međunarodnim standardima koje je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine već usvojila;

e) Zakon treba da se odnosi na pojedince koji su presuđeni počinioci genocida, odnosno ratnih zločina, pri čemu se jasno naglašava da narodi ne mogu biti karakterizirani kao zločinački.

Reisu-l-ulema je dao podršku Visokom predstavniku Christianu Schmidtu za njegov dosadašnji rad i zamolio ga da bude strpljiv i ustrajan u očuvanju Bosne i Hercegovine kao i da preduzima što je potrebno kako bi naša država u mirnoj atmosferi nastavila svoj siguran put prema euroatlantskim integracijama.