Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na panelu o religijskim zajednicama i evropskim integracijama

16 11 2021 01 reis panel diskusija

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uzeo je učešće u panel diskusiji „Religijske zajednice i evropske integracije- dijalog koji traje“. Panel koji je okupio istaknute vjerske lidere iz Evrope, ali i eksperte iz različitih oblasti i studente organizirao je danas (15.11.2021.) Koledž Evrope (College of Europe) u Natolinu kod Varšave u Poljskoj.

Pored reisu-l-uleme Kavazovića izlagači na panelu bili su nj.e. gđa. Katrin HATZINGER, direktorica Briselskog ureda Protestantske crkve Njemačke (EKD); nj.e. kardinal Jean-Claude HOLLERICH, nadbiskup Luksemburga; nj.e. rabin Moshe LEWIN, podpredsjednik Konferencije evropskih rabina, dok je moderator bio nj.e. ambasador Thomas MAYR-HARTING.

Reisu-l-ulema je u svome izlaganju video-linkom naročito naglasio pitanje prisustva islama i muslimana u Evropi i pitanje asimilacije ili integracije u kontekstu evropskih integracija i jačanja evropskog identiteta i projekta Ujedinjene Evrope istakavši kako „ne treba da zaboravljamo ni to da su procesi integracije dvosmjerni - društva se mijenjaju kroz kretanja i mobilnost ljudi“ te da „ako ne možemo biti odgovorni za prošlost, možemo i moramo biti odgovorni za sadašnjost“. Također je ukazao na ono što je nazvao „drugom vrstom prošlosti u zajedničkim odnosima islama i Evrope“ i sintagmom “nezavršene prošlosti” u odnosima islama i Evrope, kazavši kako on riječ ‘Evropa’ ne svodi samo na kršćanstvo, niti riječ ‘islam’ svodi samo na Bliski i Srednji istok.

„Nadam se da smo svi svjesni da i islam i kršćanstvo imaju mnogo svojih geografskih strana svijeta, mnoge svoje ‘zapade’ i mnoge svoje ‘istoke’ koji su geografski daleko od Evrope. Ali, naravno, Evropa je za nas najbitnija i njoj se trebamo posvetiti“ – kazao je reisu-l-ulema.

Podsjećajući na zaključke Drugog Vatikanskog koncila reisu-l-ulema je kazao:

„Upravo od ovih riječi ja kao musliman, ali i kao muslimanski vjerski predvodnik, polazim kad danas govorim, ovdje pred vama, o tome da integracija muslimana u Evropi, napose u Evropskoj Uniji, jeste nešto što nam predstoji kao dvostruka zadaća: evropljanskog prihvatanja muslimana i muslimanskog prihvatanja integriranja u Evropu. Kad govorim o ovome ja imam u vidu i autohtone muslimanske zajednice u Evropi (Tatare, Albance, Bošnjake). I Tatari i Albanci i Bošnjaci, da nabrojim samo njih, a postoje i drugi autohtoni evropski muslimani, na primjer Gorani, Torbeši, Pomaci, oni su primjer uspješnih savremenih integriranja u Evropu i njezine demokratske, kulturne i civilizacijske vrijednosti“- kazao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Tokom panela izlagači su istakli kako je Evropa sazdana na principima ljudskog dostojanstva i uvažavanja različitih vjerovanja, religija i kultura, te kako je uloga vjerskih zajednica u procesu evropskih integracija jako bitna.