A+ A A-

Reisu-l-ulemu posjetio Vojo Lukić, novinar i publicista iz Slovenije

Sarajevo, 18. mart 2015. (MINA) – Mnogo je ličnosti i običnih ljudi koji se žele upoznati s Reisu-l-ulemom, sresti se i razgovarati s njim. Jedan od njih, Vojo Lukić, novinar i publicista, inače veliki prijatelj BiH uputio se iz Slovenije i došao u Sarajevo gdje ga je primio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

19-03-2015-01-pos-nov-slo-1

Osim što je novinar i publicist, Vojo Lukić je  i televizijski dokumentarist i laureat Slovenske znanosti i umjetnosti, dobitnik niza odlikovanja i pohvala za svoj rad. On godinama, u sklopu svog rada, gradi mostove suživota, suradnje i razumijevanja među ljudima, narodima i državama.

Vojo Lukić se zadržao u razgovoru s Reisu-l-ulemom duže nego što je to uobičajeno:

- Ja sam osobno došao kod Reisu-l-uleme da mu iskažem poštovanje i upoznam ga s onim što sam radio vezano za BiH. Između ostalog sam surađivao s bosanskim medijima, sjećam se npr. feljtona iz zdravstva koje je objavljivalo Oslobođenje. Objavljivao sam i u Večernjim novinama, Nedjelji…Donio sam i pokazao Reisu-l-ulemi moje  članke o času slovenskog osamostaljivanja što niko u to vrijeme nije htio objaviti, a mediji u BiH su to učinili. Tako su pomogli da se probije medijska blokada koja je u to vrijeme bila prisutna u Sloveniji i drugim dijelovima bivše Jugoslavije.

Želio sam da upoznam Reisu-l-ulemu o onom što sam ja kao čovjek uradio za BiH i posebno za Bošnjake. Izrazio sam poštovanje  prema njegovoj funkciji i osobno dao potporu za ono što on čini. Reisu-l-ulema mi je  zahvalio za sve ono što sam učinio i rekao da sam uvijek dobro došao kod njega, kazao je za MINA-u Vojo Lukić nakon sastanka s Reisu-l-ulemom.