A+ A A-

Učesnici Akreditacijskog komiteta SMIIC-a kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 18. mart 2015. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je danas učesnike Akreditacijskog komiteta Instituta za standardiizaciju Islamskih zemalja (SMISSC) koji u Bosni i Hercegovini borave kao gosti Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić i njegovi gosti iz islamskih zemalja upoznali su reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića o pripremama za održavanje redovnog zasijedanja Akreditacijskog komiteta Instituta za standarizaciju Islamskih zemalja koje će se održati od 17. do 20. aprila ove godine u Sarajevu.

Sastanku će prisustvovati 23 učesnika koji su predstavnici nadležnih državnih instituta iz Turske, Saudijske Arabije,UAE, Irana, Sudana, Egipta, Indonezije, Tunisa, Alžira, Maroka, Libije, Senegala, Kameruna, te SMIIC instituta.

SMIIC institut je zvanična međuvladina institucija OIC-a ovlaštena za standarizaciju i metrologiju.

 Agencija  za certificiranje halal kvalitete  IZ u BiH participira u radu ovog tijela još od njegovog osnivanja, a prošle godine,  na njenu  inicijativu,obavljen je  i službeni prijem Bosne i Hercegovine u članstvo SMIIC – a. Akreditacijski komitet koji djeluje u sastavu SMIIC instituta je organ koji je zadužen da pripremi standarde i uspostavi međunarodnu instituciju koja bi, po ovlaštenju OIC, obavljala akreditaciju i nadzor nad radom halal certifikacijskih tijela koja žele biti službeno prihvaćena na nivou OIC-a.

  • 11