A+ A A-

Ambasador Ruske Federacije kod Reisu-l-uleme

Sarajevo, 4. mart 2015. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je danas ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

04-03-2015-03-reis-ru-amb-1

Ambasador Ivancov je na početku razgovora izrazio poštovanje prema Reisu-l-ulemi, naročito  prema njegovoj ulozi u  međureligijskom dijalogu  koji doprinosi stabilnosti i jačanju povjerenja među različitim  konfesijama i nacionalnostima.

Ambasador Ruske Federacije  je u razgovoru, između ostalog, istakao da je islam u Ruskoj Federaciji druga po veličini religija i izrazio zainteresiranost za uspostavljanje veza Islamske zajednice u BiH s muslimanima u Ruskoj Federaciji.

Reisu-l-ulema je kazao da se raduje saradnji Islamske zajednice u BiH s ruskom stranom te da nije bilo razloga da se takva saradnja ne uspostavi i intenzivira i ranije pogotovo što su muslimani Bošnjaci jedini slavenski narod koji su muslimani i prirodno je da sarađuju sa ostalim slavenskim narodima.

Ambasador je pozvao  Reisu-l-ulemu da 9. maja  prisustvuje  obilježavanju 70. godišnjice pobjede nad fašizmom što je Reisu-l-ulema sa zadovoljstvom prihvatio.