A+ A A-

Delegacija Kongresa Bošnjaka svijeta kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 28. novembar 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je danas delegaciju Kongresa Bošnjaka svijeta. U delegaciji su bili: Mustafa Hajrić, predsjednik Upravnog odbora, Ahmet Sejdić, potpredsjednik, Azem Dervišević, direktor finansija, Emina Cerić, poslovni sekretar i Tahir Šuško, član Glavnog odbora KBS.

28-11-2014-04-reis-kbs-0

Razgovoru su prisustvovali i Razim ef. Čolić, direktor Uprave Rijaseta za vanjske poslove i dijasporu i Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove.

Predstavnici Kongresa Bošnjaka svijeta iznijeli su svoja zapažanja o odnosu državnih institucija i Islamske zajednice prema dijaspori.

Istaknuto je da su Bošnjaci značajan potencijal, posebno u dijaspori. Predložili su Reisu-l-ulemi da Kongres Bošnjaka svijeta bude dio pozitivnih procesa koje provodi Islamska zajednica putem svoje strukture.

28-11-2014-04-reis-kbs-1

Reisu-l-ulema je izrazio zabrinutost za imovinu Bošnjaka, posebno u povratničkim područjima koju ne obrađuju, zapuštaju, pa čak i gube iz vlasništva. Očekuje od Kongresa da se uključi u veću pomoć povratnicima u zaštiti njihove imovine.