A+ A A-

Uručena Murasela novom Muftiji sarajevskom

Sarajevo, 16. maj 2014. (MINA) – Danas je nakon džume namaza u Carevoj džamiji u Sarajevu na svečanoj ceremoniji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uručio Muraselu, pismeni dekret za vršenje dužnosti, novoizabranom sarajevskom muftiji  prof. dr. Enesu Ljevakoviću.

Na početku svečanosti obratio se dosadašnji sarajevski  muftija, sada zamjenik reisu-l-uleme, Husein ef. Smajić. On se tom prilikom  u najkraćim crtama osvrnuo na rezultate rada Muftiluka od 1993. godine kada je došao na njegovo čelo pa do kraja 2013. godine. Rekao je pored ostalog da se u tom periodu pokušalo odgovoriti zahtjevima vremena i da je primarno pitanje kojim su se bavili bila mektebska nastava u svih deset medžlisa koliko ih je na području Muftiluka, a u kojim djeluje 286 džemata.  Čestitao je svom nasljedniku i izrazio mu podršku u svakom pogledu.

Potom je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uručio Muraselu novizabranom muftiji Ljevakoviću  i ogrnuo ga džubetom.

 

- Dodjeljujem Muraselu sarajevskom muftiji prof. dr. Enesu Ljevakoviću koga je Sabor IZ u BiH potvrdio kao sarajevskog muftiju. Ova Murasela znači da sam na njega prenio određena ovlaštenja u skladu sa šerijatom i Ustavom IZ u BiH da obavlja časnu dužnost sarajevskog muftije, rekao je između ostalog Reisu-l-ulema uručujući Muraselu muftiji.

 

Muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković  se zahvalio na ukazanom povjerenju Reisu-l-ulemi i sabornicima koji su potvrdili njegovo imenovanje. Također se zahvalio dosadašnjem muftiji, a sada zamjeniku reisu-l-uleme Huseinu ef. Smajiću na njegovom doprinosu kojeg je ostvario radeće kao muftija   i čestitao mu izbor na novu dužnost. Riječi zahvale uputio je i glavnim imamima, imamima, njihovim saradnicima, kao i svim muslimanima na onome što je postignuto na području sarajevskog muftiluka.  Kazao je da mu je velika čast obnašati funkciju muftije i da će osigurati kontinuitet rada i djelovanja.

Na kraju svečanosti obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Zahvalio je Huseinu ef. Smajiću  koji je ovu odgovornu dužnost unutar Islamske zajednice obavljao časno, radeći strpljivo s muslimanima ovoga kraja, gradeći s glavnim imamima i imami  našu Islamsku zajednicu.

- Nadam se da će i naš muftija Enes ef. Ljevaković zajedno s glavnim imamima, imamima i svima džematlijama ovu preuzetu dužnost, emanet, nastaviti na isti način, strpljivo naučavajući ono što nas je Božiji poslanik Muhamed s.a,v.s. naučio, držeći se Kur`ana i njegovog suneta, i da će prije svega promovirati one vrijednosti koje su istinske vrijednosti za naše živote.

Pred nama svima su iskušenja i izazovi, put kojim ćemo se kretati svi, treba da bude onaj put na kojem će biti putokaz i časnoga Kur`ana i suneta, naglasio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Na kraju su u Salonu Rijaseta  bivši i novoizabrani muftija u prisustvu Reisu-l-uleme potpisali dokument o primopredaji dužnosti.

  • 0101