A+ A A-

Imami IZ Bošnjaka u Norveškoj kod Reisu-l-uleme

Sarajevo, 6. maj 2014. (MINA) – Imami Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj predvođeni glavnim imamom Senaidom ef. Kobilicom posjetili su danas reisu-l-ulemu i upoznali ga o aktivnostima u svojim džematima.

reis-im-nor-05-2014-1

Kod Reisu-l-uleme su bili: Edin ef. Mezit, imam za jug Norveške, Derviš ef. Varešlija, imam za Drammen i srednju Norvešku, Ibrahim ef. Šabić, imam za zapadnu Norvešku, Aziz ef. Ahmedović, imam za istočnu Norvešku i Faruk ef. Terzić, imam u džematu Oslo.

S imamima iz Norveške razgovoru s Reisu-l-ulemom prisustvovao je  i Mirsad ef. Kalajdžić, šef Ureda Rijaseta za bošnjačku dijasporu.

U razgovoru su iznesene karakteristične određenosti Islamske zajednice Bošnjaka  u Norveškoj kao i imama koji djeluju u njoj. To je jedina centralizirana zajednica u dijaspori u kojoj sredstva s državnog, lokalnog kao i članarina dolaze na jedno mjesto i iz koje se kompletno finansira rad svih džemata koji djeluju na ovom prostoru.

Za uspješno djelovanje kompletne IZB u Norveškoj imami su, kako su istakli, zahvalni svojim odborima i aktivnim džematlijama na terenu, bez kojih islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj ne bi bila ono što jeste danas.

Reisu-l-ulema je  odao priznanje imamima i  zahvalio im  na naporima koje ulažu kako bi Bošnjaci koji se nalaze na velikom prostoru Norveške bili obuhvaćeni radom Islamske zajednice.