A+ A A-

Završen seminar o vakufima

Sarajevo, 3. april 2024. (MINA) - Vakufska direkcija je od 01. do 02. aprila 2014. godine, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom vakufa Kuvajta i Islamskom bankom za razvoj iz Džide organizirala dvodnevni seminar u Sarajevu pod nazivom “Marketing i upravljanje vakufima”.

sem-vak-zav-04-2014-1

Predavači na seminaru bili su ugledni profesori ispred Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta i Islamske banke za razvoj iz Džide, te predavači iz Bosne i Hercegovine.
Seminaru su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice u BiH, te deset glavnih imama sa područja Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.
Na početku svečanog otvaranja seminara obratio se direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović. Direktor Zajimović je zaželio dobrodošlicu prisutnim gostima kao i učesnicima seminara. Čast je i zadovoljstvo – istakao je Zajimović - što Islamska zajednica putem Vakufske direkcije i velikih prijatelja iz Kraljevine Saudijske Arabije i Kuvajta ima priliku organizirati jedan ovakav skup. Ovo je drugi seminar koji se organizira u saradnji sa Islamskim institutom za istraživanje i edukaciju koji djeluje pri Islamskoj banci za razvoj iz Džide i Generalnim sekretarijatom vakufa Kuvajta. Seminar je jedinstvena prilika da se od istaknutih predavača i profesora steknu nova iskustva na polju unapređenja vakufske imovine. Vakufska direkcija sve ove godine radi na unapređenju i razvoju institucije vakufa u Bosni i Hercegovini. Krajnji cilj je vratiti vakufe vakufima, tj. vratiti vakufima osnovnu namjenu kako bi oni na taj način mogli dati svoj puni doprinos vjerskim, odgojno-obrazovnim, socijalnim, humanitarnim i privrednim svrhama za koje su i namijenjeni. Dr. Zajimović je istakao da su ciljna grupa seminara glavni imami, kao rukovodeći kadar Islamske zajednice u BiH. Imami u Bosni i Hercegovini su na svojim plećima iznijeli sve terete sa kojima su se Islamska zajednica i Bošnjaci suočavali. Biti imam ili glavni imam u nekom mjestu ili gradu je čestita i veoma odgovorna funkcija. Ovo se posebno odnosi na imame u drugom entitetu gdje oni pored svojih redovnih obaveza obavljaju i druge mnogobrojne poslove za potrebe islama i muslimana.
U ime Reisu-l-uleme uspješan rad učesnicima seminara poželio je mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija travnički. Muftija je u svom obraćanju pohvalio rad i aktivnosti Vakufske direkcije na polju očuvanja i promocije vakufa. Muftija mr. Nusret ef. Abdibegović je istakao da fabrike budu i nestanu, trgovina bude i propadne, ali zemlja kao trajni vakuf je ta koja hrani čovjeka i koja čovjeku daje perspektivu.
Prvi dan na seminaru su izlagali dr. Abdulkader Chachi (Uvod u islamske vakufe), mr. Salim Essamei ( Prezentacija iskustava generalnog sekretarijata za vakufe države Kuvajt ) i mr. Dženan Kulović (Marketing i upravljanje vakufima u Bosni i Hercegovini.)

sem-vak-zav-04-2014-2

Drugog dana seminara izlaganja su imali dr. Abdulkadir Chachi, (Planiranje reklamnih i medijskih kampanja), dr. Muhammed Salim (Iskustvo IDB u povećanju prihoda vakufskih nekretnina) i dr. Mustafa Hasani (Pozicija vakufa u našem vjerskom mentalitetu).
U završnom obraćanju direktor Zajimović je naglasio da Islamska zajednica u cjelini mora obratiti više pažnje promociji vakufa. U tom smislu o vakufu se mora što više govoriti ali i pisati. Jedan od osnovnih principa u ovoj oblasti svakako mora biti transparentnost čiji je sastavni dio i vakufnama koja se izdaje vakifu kao izraz njegove dobre volje i potvrda onoga što je on za života uradio. Direktor je istakao da se i u našem obrazovnom sistemu mora pronaći više prostora za predmet koji bi izučavao vakufsko pravo ili menadžment i upravljanje vakufom. Jedan od prioritetnih zadataka je i čvršći pristup u borbi za restituciju vakufske imovine koji podrazumijeva da se u zahtjevima povrata vakufske imovine mora istrajati do kraja.
Vakufska direkcija će i dalje nastaviti organizirati slične seminare za potrebe kadrova Islamske zajednice koji rade na polju vakufa.