A+ A A-

Reisu-l-ulema primio delegaciju Mešihata IZ u Srbiji

Sarajevo, 15. januar 2014. (MINA) – Danas je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni Husein ef. Kavazovića posjetila delegacija Mešihata IZ u Srbiji na čelu sa novoizabranim predsjednikom dr. Mevlud ef. Dudićem, a u delegaciji su bili i sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić te preševski muftija Fikret ef. Limani.

reis-del-izus-01-2014-1

Povod današnje posjete bio je nedavni izbor dr. Mevlud ef. Dudića za predsjednika Mešihata, a dr. Dudić je istaknuo da je želio da mu prvi radni sastanak bude upravo sa reisu-l-ulemom Kavazovićem. On je također dodao da je ponosan na rad njegovog prethodnika muftije Muamera ef. Zukorlića te kazao da će raditi na tome da Islamska zajednica bude zajednica kontinuiteta i nastaviti sa realizacijom dosadašnjih ciljeva i projekata. Muftija Zukorlić je iskazao svoje zadovoljstvo izborom muftije Dudića na mjesto predsjednika Mešihata te rekao da je ovim činom Islamska zajednica pokazala svoju zrelost. Muftija Zukrlić je također naglasio važnost čuvanja duhovne veze sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini. Preševski muftija Fikret ef. Limani je istaknuo značajno mjesto koje zauzima Islamska zajednica u Srbiji prvenstveno što predstavlja most saradnje između muslimana Bošnjaka i muslimana Albanaca.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je još jednom čestitao muftiji Dudiću na izboru za predsjednika Mešihata te iskazao svoje puno povjerenje i podršku rukovodstvu IZ u Srbiji. Reisu-l-ulema je i ovom prilikom istaknuo važnost čuvanja jedinstva Zajednice, posebno zbog činjenice da je Islamska zajednica u posljednjih stotinjak godina bila jedina institucija koja je neprestano vodila brigu o našem narodu.  On je također dodao, da su i pored veće slobode koju danas imaju, muslimani na prostoru Balkana i dalje u teškoj situaciji jer se moraju boriti za svoja kako nacionalna tako i vjerska prava.