A+ A A-

Završne pripreme za otvaranje nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke

gazi-husrev-begova-bibliotekaSarajevo, 09. januar 2014. (MINA) – Pripreme za otvaranja nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke, koje je planirano za 15. januar 2014. godine, odvijaju se predviđenom dinamikom i u završnoj su fazi.

Organizacioni odbor Rijaseta za pripremu svečanog otvaranja zajedno sa predstavnicima Ministarstva vakufa Katara usaglasio je pojedinosti vezano za program svečanog otvaranja nove zgrade i pratećih sadržaja, o čemu će mediji biti upoznati na konferenciji za novinare koja će biti održana 13. januara 2014. godine.

Novu zgradu Gazi Husrev-begove biblioteke otvorit će i predat na upotrebu reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i ministar vakufa države Katar dr. Gajs bin Mubarek el-Kuvvari. Očekuje se da ovoj svečanosti prisustvuju najviši predstavnici Islamske zajednice, visoka delegacija države Katar predvođena ministrom vakufa, istaknuti predstavnici državnog,  društvenog i kulturnog života iz Bosne i Hercegovine, te predstavnici biblioteka i naučnih institucija iz regiona i svijeta.

Obzirom da će samoj svečanosti u zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke moći prisustvovati samo pozvani gosti, iz Organizacionog odbora je naglašeno da će svi zainteresirani građani moći direktno pratiti svečanost otvaranja na dva velika ekrana koja će biti postavljena kod Sebilja i u Gazi Husrev-begovoj ulici. Također, bit će omogućeno besplatno preuzimanje satelitskog signala direktnog prijenosa svečanosti otvaranja u trajanju od dva sata, koje počinje u 10 sati, svim medijima koji iskažu interes.

Gazi Husrev-begova biblioteka je najstarija javna biblioteka u Bosni i Hercegovini koja radi kontinuirano od svoga osnutka 1537. godine. Najveći fond rukopisa na orijentalnim jezicima u Jugoističnoj Evropi čuva se u ovoj Biblioteci što dovoljno govori o njenoj naučnoj i kulturnoj važnosti  ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego za cijeli region i šire. Osnovni fond Biblioteke čine rukopisi na arapskom, turskom i perzijskom jeziku kojih ima oko 10.000 kodeksa. Rukopisi potječu iz raznih krajeva islamskog svijeta, osobito iz velikih i značajnih kulturno-naučnih centara kao što su Istanbul, Mekka, Medina, Kairo, Bagdad. Značajan broj ovih rukopisa potječe iz bosanskih gradova i sela gdje su mnogi Bošnjaci muslimani pisali originalna djela ili prepisivali knjige drugih autora iz svih tada poznatih naučnih disciplina.

Obzirom da Gazi Husrev-begova biblioteka nije u svojoj dugoj povijesti nikada imala namjenski izgrađenu zgradu za čuvanje i korištenje njenog knjižnog blaga, 2003. godine počeli su radovi na izgradnji adekvatne i savremno opremljene grade Biblioteke zahvaljući donaciji države Katar i njenog emira Šejha Hamada bih Khalifa Al Thanija. Izgradnja Biblioteke od 2003.  do druge polovine 2013. godine odvijala se i realizirala u tri faze: betonski i zanatski radovi, te opremanje objekta.