A+ A A-

Delegacija Bošnjaka iz Prizrena posjetila Reisu-l-ulemu

 

Sarajevo, 28. novembar 2013. (MINA) - Delegacija Bošnjaka iz Prizrena danas je posjetila reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića.

prijem-delegacije-bosnjaka-prizrena

U delegaciji prizrenskih Bošnjaka su bili Nail ef. Skenderi, predsjednik Udruženja imama Bošnjaka i predstavnik bošnjačkih imama u Medžlisu Islamske zajednice Prizren, te Amir ef. Ademi i Anel ef. Avdija. Sastanku su prisustvovali dr. Halil Mehtić i mr. Mustafa Prljača, koji su jedan od prethodnih ramazana proveli među prizrenskim Bošnjacima, i dr. Amir ef. Karić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta.

Predstavnici Bošnjaka iz Prizrena upoznali su reisu-l-ulemu s vjerskim životom Bošnjaka u Prizrenu. Istaknuto je zadovoljstvo razinom i intenzitetom vjerskog rada u bošnjačkim džematima, te je naglašena i dobra saradnja sa Islamskom zajednicom na Kosovu, a kao pitanje koje će trebati rješavati s Islamskom zajednicom na Kosovu navedeno je pitanje radno-pravnih odnosa bošnjačkih imama na ovom području.

prijem-delegacije-bosnjaka-prizrena2

Reisu-l-ulema je kazao da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini jako zainteresirana za vjerski život među Bošnjacima u Prizrenu te ponudio pomoć u slanju adekvatnih udžbenika i literature i najavio nastavak posjeta profesora medresa i fakulteta bošnjačkim džematima. Također je istaknuta mogućnost organiziranja ljetnih škola za bošnjačku djecu s Kosova u suradnji sa medresama u Bosni i Hercegovini.