A+ A A-

Reisu-l-ulema primio u posjetu šefa Misije OSCE-a u BiH

Sarajevo, 20. novembar 2013. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio u posjetu Fletchera Burtona, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Tokom susreta razgovarano je o više pitanja koja se tiču obrazovanja i zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

reisu-l-ulema-fletcher.burton-osce-akt.201.11.2013

Pravedno rješavanje zahtjeva roditelja i djece iz Konjević Polja i svih drugih mjesta gdje su djeca uskraćena za ostvarivanje prava na nacionalnu grupu predmeta, naglašeno je u razgovoru, predstavlja suštinsko pitanje za ostvarivanje ravnopravnosti i punu primjenu temeljnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema je istakao važnost primjene najviših demokratskih i stručnih standarda u obrazovanju na cijelom području Bosne i Hercegovine te je još jednom podvukao da bošnjački roditelji ne traže ništa više nego što im po zakonu i međunarodnim standardima pripada i što nisu spremni podržati za sve druge roditelje na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini kazao je da je OSCE opredjeljen uspostavi demokratskih standarda u svim društvenim segmentima, izrazivši nadu da će se, uprkos teškoćama, postojeći problemi u obrazovnom sistemu rješavati na zadovoljstvo svih i poštujući prva svih građana.

Reisu-l-ulema i šef Misije OSCE-a također su istakli važnost saradnje vjerskih zajednica i međunarodnih organizacija u cilju otklanjanja svih oblika diskriminacije u društvu.