A+ A A-

Američki studenti kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 08. juli 2013. (MINA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je danas grupu studenata s Američkog univerziteta u Sarajevu.

reis-am-stud-07-2013-1

 

Reisu-l-ulema je u svom izlaganju studente upoznao sa stanjem u Bosni i Hercegovini kada je riječ o potrebama muslimana, te se osvrnuo na bolnu historiju koju su Bošnjaci proživjeli istaknuvši tom prilikom genocid koji je izvršen u Srebrenici. Također reisu-l-ulema je naglasio važnost duhovne obnove kroz priznanje i pokajanje za unapređenju suživota i razumijevanja različitih vjerskih zajednica na ovom prostoru izrazivši tom prilikom nadu da će uz ulaganje potrebnih napora u budućnosti biti moguće objektivno gledati na događaje iz nedavno minule prošlosti.

Reisu-l-ulema je također govorio i o saradnji među vjerskim zajednicama u BiH te zajedničko djelovanje kroz Međureligijsko vijeće dodajući da su vjerske zajednice na ovim prostorima imale dobru saradnju i u najtežim trenucima, posebno kada je riječ o Islamskoj zajednici, Katoličkoj crkvi te Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, te dodao da vjerske zajednice imaju veoma važnu ulogu u izgradnji mira i suživota.

Na kraju je reisu-l-ulema studentima zahvalio na posjeti te istaknuo važnu podršku koju Sjedinjene Američke Države nesebično pružaju u zaštiti interesa Bosne i Hercegovine i njenih građana. 

reis-am-stud-07-2013-2