A+ A A-

Hazreti Hatidža Kubra

Sarajevo, 4. juli 2013. (MINA) - Ispred izdavača „Udruženje Mesudija“, a na inicijativu Abdusameda Hadžimejlića, povodom predramazanskih aktivnosti iz štampe je izašla knjiga „Hazreti Hatidža Kubra“ autorice Smaragde Klino.

Smaragda Klino u ovoj knjizi piše o znamenitim ličnostima, posebno o Poslaniku Muhammedu a.s. i njegovoj supruzi Hazreti Hatidži. „Muhammed je veoma volio Hatidžu“ - piše autorica – „Vezala ih je istinska ljubav, ljubav koja potraje poslije braka, pa iako umre jedno od supružnika ljubav nastavlja svoj plet po Univezumu“.

Rukopis „Hazreti  Hatidža  Kubra“ autorice Smaragde  Klino je  i po sadržaju i načinu njegovog tretmana, značajno stručno i literarno ostvarenje. Na svestranim i uvjerljivim dokumentacionim izvorima,  analizi povijesnih, filozofskih, teoloških i psiholoških spoznaja  autorica ukazuje na ličnosti i događaje prije, u toku i nakon Objave. U fokusu njenih,  logički i jezički dobro fundiranih interpretacija, su dvije ličnosti: Muhammed a.s. i njegova tjelesno i duhovno odana, lijepa, osjećajna, inteligentna i bogata Hazreti Hatidža kći Huvejlidova, porijeklom od kurejšijskog roda Esed.

Autorica knjige, „Hazreti Hatidža Kobraa“ publicistkinja Smaragda Klino rođena je u Sarajevu  1955. gdje je stekla i svoje široko obrazovanje.

hhk-s-kl-06-2013