A+ A A-

Reisu-l-ulema primio predstavnike Asocijacije studenata iz BiH u Egiptu

Sarajevo, 03. juli 2013. godine (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio predstavnike Asocijacije studenata iz Bosne i Hercegovine u Egiptu među kojima su bili: Hasib Hadžić, bivši predsjednik Asocijacije, Hamdija Islamović, aktuelni predsjednik, Sedin Omerbašić potpredsjednik Asocijacije te Asmir Bekrić, urednik Glasnika Asocijacije.

reis-asbiheg-07-2013-1

Hasib Hadžić prezentirao je reisu-l-ulemi rad ove asocijacije osnovane 2010. godine. Također, on je reisu-l-ulemu upoznao i sa trenutnim uslovima studiranja studenata iz Bosne i Hercegovine u Egiptu te istaknuo da aktuelna dešavanje u ovoj zemlji ostavljaju posljedice i na studente iz BiH, prvenstveno kada je riječ o stipendiranju, što je bilo uzrokom da u posljednje tri godine nije bilo novih studenata iz BiH.

Predstavnici Asocijacije upoznali su reisu-l-ulemu i sa radom časopisa Glas Bosne i Hercegovine čiji je izdavač ova asocijacija, a u kojem se objavljuju radovi naših studenata u Egiptu. Ovaj časopis izlazi na bosanskom i arapskom jeziku.

reis-asbiheg-07-2013-2

 

Reisu-l-ulema je ovom prilikom pohvalio rad i napore studenata te istaknuo važnost Al-Azhara u historiji kako za Islamsku zajednicu tako i za Bošnjake, jer je veliki dio uleme sa ovih prostora znanje stekao upravo na ovom prestiženom univerzitetu. Reisu-l-ulema je također poručio svim našim studentima da kroz marljiv rad i pokazivanje odgovornosti pošalju dobru sliku o narodu i muslimanima iz Bosne i Hercegovine.

Na kraju sastanka razgovarano je i o mogućnostima organiziranja skupa koji bi okupio svršenike Al-Azhara iz Bosne i Hercegovine, među kojim su i sadašnji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović te bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić kao i mnogi drugi ugledni profesori naših medresa i fakulteta.