A+ A A-

Delegacija Islamske zajednice posjetila Saudijsku Arabiju

zvan-posj-saud-iSarajevo, 11. juni 2013. (MINA) - Delegacija Islamske zajednice u BiH, na čelu sa r-l-ulemom Husein efendijom Kavazovićem, a u kojoj su bili i predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, član Sabora Hasan Čengić, muftija bihaćki Hasan ef. Makić i šef Kabineta reisu-l-uleme Razim Čolić, boravila je od 31.maja do 6. juna ove godine u višednevnoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji, na poziv Ministra islamskih poslova i vakufa dr. Saleh bin Abdul Aziz bin Muhammed Aal al Shaikh.

U subotu, 01. 06. 2013. godine, delegacija Islamske zajednice u BiH, na čelu sa Reisu-l-ulemo sastala se sa ministrom Aal al Shaikhom u njegovom kabinetu u sjedištu Ministarstva u Rijadu. Reisu-l-ulema Kavazović se zahvalio za svu pomoć koju je Kraljevina Saudijska Arabija pružala muslimanima na području IZ u toku i nakon rata. Istakao je kako je ta pomoć bila toliko značajna da će je muslimani IZ u BiH uvijek pamtiti. Reisu-l-ulema je ministru Aal Shaikhu naglasio da se Islamska zajednica u BiH prostire na teritorijama četiri države: BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije, kao i da ima značajnu dijasporu u zemljama Evrope i Amerike. Reis Kavazović je zamolio Ministra da prilikom pomoći islamskoj zajednici u BiH ima ovu činjenicu na umu te da se ravnopravno tretiraju projekti iz svih dijelova Islamske zajednice. Ovom prilikom, reis Kavazović je izdvojio projekat džamije u Ljubljani, kao projekat od izuzetnog značaja za Islamsku zajednicu. Razgovaralo se i o drugim projektima koji su od ranije predstavljeni Ministarstvu kao i o nekim novim koji su značajni za Islamsku zajednicu.

Ministar Aal Shaikh je kazao da je sva njihova pomoć bila i ostaće bezuvjetna i da je oni razumijevaju kao svoju obavezu, te je tako i treba posmatrati. Naglasio je da će Kraljevina nastaviti sa svakovrsnom podrškom.

Rekao je da Saudijska Arabija želi uspostaviti dugotrajnu saradnju sa zvaničnim institucijama muslimana u svijetu i da ga, u tom smislu, raduje mogućnost da dođe do potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva i Islamske zajednice u BiH.

Isti dan, delegacija Islamske zajednice na čelu sa Reisu-l-ulemom IZ u BiH Husein efendijom Kavazovićem se sastala sa sekretarom Ministarstva islamskih poslova i vakufa Abdul Azizom Al Ammarom.

Gospodin Al Ammar je istakao da je Ministarstvo spremno ući u konkretne projekte sa Islamskom zajednicom na području obrazovanja kao i drugim poljima. "Posebno smo zainteresirani za pomoć pri organiziranju seminara za svršenike islamskih fakulteta iz raznih islamskih zemalja koji su se vratili da rade u BiH. Naš stav je da je potrebno osigurati da svi poštuju tradicionalan pristup vjeri najprihvatljiviji ljudima na terenu" istakao je gospodin Al Ammar.

Reisu-l-ulema se zahvalio sekretaru Al Ammaru na ovakvom stavu te istakao da se slaže da je potrebno poštovati vrijednosti koje baštine muslimani IZ u BiH prije svega činjenicu da su oni pripadnici Ehli Sunneta te da su sljedbenici Hanefijskog mezheba u fikhu. Iznio je i određene potrebe Islamske zajednice za koje nam je potrebna saradnja sa Ministarstvom. Sekretar Al Ammar je obećao podršku Ministarstva Islamskoj zajednici u BiH u svim nejnim dijelovima.

Nakon podne namaza, delegacija Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom Husein efendijom Kavazovićem se sastala sa Generalnim sekretarom Visokog vijeća za islamske poslove dr. Alzaid Ebraheemom. O važnoj ulozi ovog vijeća govori činjenica da njime predsjedava sam Kralj. Dr. Al Zaid je izrazio zadovoljstvo što ima priliku razgovarati sa Reisu-l-ulemom Islamske zajednice. Zanimala ga je organizaciona struktura te područje koje pokriva Islamska zajednica u BiH. Nakon razgovora je istakao da mu je slika sada puno jasnija nego što je ranije bila, te da će Ministarstvo i druga Vladina tijela u buduće, svoje kontakte sa muslimanima tog područja usmjeravati preko sjedišta Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Svu trojicu svojih sagovornika, Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović je pozvao da posjete Islamsku zajednicu u BiH kako bi se još bolje upoznali.

Zajednička je ocjena svih sagovornika da će ovo, uz Božiju pomoć, biti početak jedne kvalitetnije i organiziranije saradnje.

U nedjelju, 02. 06. 2013 godine, delegaciju Islamske zajednice u BiH na čelu sa Reisu-l-ulemom Husein efendijom Kavazovićem, je u svom kabinetu primio Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Khalid bin Bender bin Abdul Aziz Al Saud, Guverner provincije Rijad. Princ Khalid bin Bender bin Abdul Aziz je izrazio zadovoljstvo zbog ovog susreta, a Reisu-l-ulema je zahvalio princu za svu pomoć koju su kralj, Vlada i narod Saudijske Arabije pružali BiH. Zamolio je princa Khalida da njegovu zahvalu prenese kralju i Vladi Saudijske Arabije i pozvao ih da nastave pružati podršku Bosni i Hercegovini.

Princ Khalid bin Bender bin Abdul Aziz je obećao da će Saudijska Arabija nastaviti pružati sve vidove pomoći BiH koju smatra izuzetno važnom zbog činjenice da muslimani BiH imaju historijsku priliku da Evropi predstave Islama kakav on, zapravo i jeste, vjera mira, tolerancije, suživota i harmonije sa drugima i drugačijima. "Moramo prikazati pravu i istinsku sliku islama u Evropi, iskazujući poštovanje prava ljudi, kao i ostale vrijednosti koje zagovara ova veličanstvena vjera. Vaša uloga u Evropi je značajna. Moramo se međusobno pomagati. Kraljevina Saudijska Arabija će nastaviti pomoć i saradnju sa BiH što će osigurati interese obje zemlje" istakao je princ Khalid bin Bender bin Abdul Aziz.

Na kraju susreta princ Khalid bin Bender bin Abdul Aziz je izrazio želju da jednog dana posjeti Bosnu i Hercegovinu.

U nedjelju 02. 06. 2013. godine, Generalni sekretar Svjetske omladinske asocijacije Nedwe, dr. Salih al Wuhaibi, priredio je ručak u čast delegacije Islamske zajednice u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom Husein efendijom Kavazovićem. Ručku su prisusvovali direktori svih odjela Nedwe. Izražena je obostrana želja za nastavkom i unapređenjem dobro saradnje između Islamske zajednice i Nedwe.

Ručku su prisustvovali i predstavnici Ambasade BiH u Rijadu, otpravnik poslova Ivan Figurek i sekretar Abdurahman Husić.

U toku oba dana boravka visoke delegacije Islamske zajednice BiH, Ambasada BiH je pružala svu potrebnu pomoć, a svim sastancima delegacije je prisustvovao gospodin Abdurahman Husić, sekretar.

Nakon posjeta i razgovora u Rijadu, delegacija Islamske zajednice u BiH koju je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović borsvils jr u Medini i Džedi.

  • zvan-posj-saudzvan-posj-saud