A+ A A-

Održana sjednica Rijaseta

Sarajevo, 11. juni 2013. (MINA) - Dvanaesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u ponedjeljak, 10. juna 2013. godine u Sarajevu. Sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, prisustvovali su članovi Rijaseta, muftije, rukovodioci stručnih službi i predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice.

10-06-sjed

Rijaset Islamske zajednice razmotrio je i usvojio plan aktivnosti za mjesec ramazan s težištem na realizaciju edukativnih sadržaja i rad s mladim. Rijaset je utvrdio visinu nisaba za zekat u iznosu od 6012 KM, odnosno 3074 eura, dok je iznos za sadekatu-l-fitr ostao na nivou prošlogodišnjeg: 20, 10, i 7 KM, odnosno za bošnjačku dijasporu 20, 15 i 10 eura.

Članovi Rijaseta su raspravljali o Prijedlogu Programa dodiplomskog studija na Fakultetu islamskih nauka što je obrazložio dekan Fakulteta dr. Ismet Bušatlić. Prijedlog, koji je dobio podršku Rijaseta, predviđa, između ostalog, integraciju dosadašnjeg teološkog i imamskog smjera u jedan, tako da će na dodiplomskom studiju biti dva smjera: teološki i smjer religijske pedagogije odnosno vjeronauke.

10-06-sjed2

Rijaset Islamske zajednice je prihvatio informaciju o izradi Takvima i potvrđeno je opredjeljenje da se Takvim Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini temelji na astronomskom proračunu.

Na sjednici Rijaseta usvojeni su kriteriji za dodjelu pomoći socijalno ugroženim kategorijama iz Fonda Bejtu-l-mal, usvojen je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova u Gazi Husrev-begovoj biblioteci kao i izmjena i dopuna Pravila Biblioteke te plan upisa studenata i učenika na fakultete i medrese Islamske zajednice.

10-06-sjed3

U povodu značajnih jubileja u Islamkoj zajednici: 80 godina Glasnika, 40 godina El-Kalema i 1000. broja Preporoda, Rijaset Islamske zajednice je imenovao Organizacioni odbor, koji će pripremiti i Rijasetu predložiti program obilježavanja ovog važnog jubileja.