A+ A A-

Delegacija Medžlisa IZ Bužim posjetila reisu-l-ulemu

Sarajevo, 23. maj 2013. (MINA) – Danas je delegacija Medžlisa Islamske zajednice Bužim, predvođena bihaćkim muftijom Hasan ef. Makićem i glavnim imamom Mehmed ef. Harčevićem, u kojoj je bio i načelnik općine Bužim Agan Bunić, posjetila reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića.

reisu-l-ulema delegacija MIZ Buzim 23.05.2013

 

Glavni imam Mehmed ef. Harčević upoznao je reisu-l-ulemu s aktivnostima Medžlisa IZ Bužim te infrastrukturnim i kadrovskim kapacitetima Medžlisa. Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Bužim Eniz ef. Veladžič predstavio je reisu-l-ulemi inicijativu za izgradnju Islamskog centra u sklopu kojeg bi bio izgrađen i dječiji vrtić pod pokroviteljstvom Islamske zajednice kao i prostorije za potrebe Medžlisa. Bihaćki muftija Hasan ef. Makić je posebno istakao važnost izgradnje ovog centra prvenstveno zbog dječijeg vrtića, jer je Bužim jedna od rijetkih općina u BiH koje nemaju vrtić. Muftija je naglasio da bi se na taj način zadovoljile potrebe građana, jer je Bužim općina sa izraženijim priraštajem stanovništva u odnosu na ostatak naše države.

Također, na ovom sastanku je bilo i riječi o inicijativi za uvrštavanje u kalendar Rijaseta tradicionalnog tevhida na Ćorkovači, koji se svake godine 5. augusta uči poginulim šehidima.

Reisu-l-ulema je na kraju pohvalio aktivnosti Medžlisa IZ Bužim, a osvrnuvši se na inicijativu za izgradnju Islamskog centra, potvrdio je važnost izgradnje jednog ovakvog objekta sa pratećom infrastrukturom.